Bezglutenowe i wegańskie pierniki “Katarzynki” w czekoladzie

Większość z nas już powoli myśli o zbliżających się świętach. Pachną one choinką i piernikiem. To czas radości, bycia ze sobą, ale też dobrego jedzenia. Dziś proponujemy wyjątkowe ciastka, wegańskie pierniki. Doskonałe w smaku, a przy tym bezglutenowe. Spróbujesz?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej
  • pół szklanki mąki lnianej
  • 30 g mąki ryżowej (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub najlepiej świeżo starty cynamon z laski, anyż oraz gałka muszkatałowa, imbir
  • 50 g wegańskiej margaryny
  • 1 banan
  • pół szklanki kisielu z siemienia lnianego
  • 150 ml melasy karobowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Jak przygotować bezglutenowe i wegańskie pierniki w czekoladzie?

Mąki z sodą i przyprawami przesiewamy do jednej miski. Mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy banana, polewamy rozpuszczoną margaryną oraz melasą chleba świętojańskiego. Łyżkę octu jabłkowego dodajemy tuż przed wymieszaniem składników.

Przygotowanie kisielu z siemienia: 1,5 – 2 łyżki sypkiego siemienia lnianego (najlepiej złotego, bo jest łagodniejszy w smaku), wsypujemy do garnka. Zalewamy ok. 3/4 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając aż do momentu powstania zawiesiny podobnej do białka jaja kurzego. Odcedzamy na sitku, dodajemy do miski ze składnikami mokrymi.

Mokrą masę wlewamy do połączonych mąk i zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Jeśli tak się dzieje, dodajmy odrobinkę oleju rzepakowego. Powstałą masę wałkujemy, najlepiej wałkiem sylikonowym i wykrajamy piernikowe kształty. Pieczemy 15 minut w 180°C . Tabliczkę czekolady rozgrzewamy w rondelku na małym ogniu, dolewamy 20 ml wody. Rozpuszczoną czekoladą polewamy na pierniki i pozostawiamy do zastygnięcia.

Przepis został opublikowany w numerze 5/2018 Biokuriera.