Baobab – drzewo życia

Baobab jest symbolem Afryki, choć rośnie również w północno-zachodniej Australii i na Madagaskarze. Trudno je pomylić z innym drzewem, gdyż nie tylko jest potężne (osiąga nawet 25 m wysokości), ale też ma charakterystyczny pień (zgrubiały, ok. 10-metrowej średnicy). Rodzi owoce, które mają wiele prozdrowotnych właściwości.

Afrykanie mają do baobabu ogromny szacunek. Już sama wielkość drzewa robi wrażenie, podobnie jak jego wygląd. Gdy w porze suchej zrzuca liście, wygląda niczym drzewo odwrócone koroną w dół. By przetrwać, we wnętrzu swojego pnia magazynuje ogromne ilości wody (nawet 120 000 l). Nie bez przyczyny też baobab nazywany jest drzewem życia, gdyż niemal każdy jego element – od korzeni po liście – stanowi cenny surowiec odżywczy i leczniczy dla rdzennych mieszkańców krajów afrykańskich.

Gojnik – właściwości “górskiej herbaty” z Grecji

Właściwości prozdrowotne baobabu

Owoce baobabu mają podłużny kształt i ok. 10 cm średnicy. Wewnątrz znajduje się żółtawobiały miąższ, lekko kwaśny w smaku. Gdy owoc mocno dojrzeje, ulega on naturalnemu odwodnieniu i ma konsystencję zbitych grudek. Jest często spożywany przez mieszkańców Afryki, a w formie sproszkowanej dotarł już w niemal każdy zakątek świata. Owoce baobabu stanowią cenne źródło węglowodanów. Zawierają duże ilości witaminy C, wapnia, potasu oraz tiaminy (witaminy B1). Stanowią źródło błonnika. Ich spożywanie wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, regeneruje układ nerwowy i wspiera trawienie.

W medycynie naturalnej owoce baobabu wykorzystuje się jako środek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Ekstrakty z liści, miąższu owoców i nasion baobabu wykazują również działanie przeciwzapalne. Wspomagają ponadto regenerację wątroby i zapobiegają jej uszkodzeniom.

Dlaczego warto używać ziół?

Zastosowanie znajdują też inne elementy drzewa, m.in. liście. Spożywa się je świeże, jak również po ususzeniu w niskich temperaturach. Stanowią m.in. źródło wapnia oraz witamin A i E. Bardzo często wykorzystywane są w kosmetyce przy produkcji mydeł, masek do twarzy i odżywek. Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Palone liście baobabu odstraszają ponadto muchy i komary, które w Afryce mogą przenosić wiele poważnych chorób, m.in. malarię.

Wykorzystywana jest też kora z łodyg i korzeni baobabu, która działa antybakteryjnie wobec drożdżaków oraz bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Stosowana jest jako lek na febrę, zapalenie oczu oraz choroby nerek.

Zastosowanie baobabu w kuchni i gospodarstwie

Baobab stosowany jest też w kuchni. Pudrowa konsystencja miąższu idealnie sprawdza się jako dodatek do napojów, puddingów, owsianek, jogurtów, lodów, zup i wypieków. Rdzenni mieszkańcy Afryki przygotowywali z niego odżywczy kleik. Obierkami owoców karmiono zwierzęta.

Z kory otrzymuje się ponadto mocne włókna, z których można wytworzyć mające różne zastosowanie tkaniny oraz papier. Drewno – bardzo lekkie i wytrzymałe – używane jest do budowy łodzi.

Olej z nasion baobabu

Wiele cennych właściwości mają również nasiona baobabu, z których wytwarza się jadalny olej. Dodaje się go do pożywienia, ale też stosuje do pielęgnacji skóry. Obfituje w znaczne ilości kwasów omega 3 i 6, witaminy i antyoksydanty. Hamuje proces starzenia, wygładza i pielęgnuje skórę. Wspomaga gojenie się ran, poprawia kondycję włosów. Regularne stosowanie oleju z nasion baobabu jest wskazane u osób z chorobami skóry, m.in. łuszczycą. Silnie nawilża i łagodzi podrażnienia.

Baobab to roślina niezwykle ciekawa, która budzi zainteresowanie wielu naukowców. Od lat badają oni właściwości tego drzewa. Z kolei rdzenni mieszkańcy Afryki niemal od zawsze intuicyjnie czerpali z niego wszystko co najlepsze. Dziś również możemy korzystać z naturalnych dobrodziejstw tej rośliny, gdyż w sklepach dostępny jest sproszkowany owoc baobabu oraz olej.