Teraz czytasz...
Babeczki (muffinki) bananowe z mascarpone i granatem
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Babeczki (muffinki) bananowe z mascarpone i granatem

Katarzyna Kosmala

Szukasz inspiracji na bezglutenowy deser? Mamy coś smacznego i pożywnego zarazem. Babeczki bananowe z mascarpone i granatem to nasza propozycja na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek.

Babeczki łatwo się przygotowuje, a składniki są ogólnodostępne. Bez problemu też można je spakować do szkoły lub pracy. Uwielbiają je dorośli i dzieci.

Dowiedz się więcej na temat: muffinki

Jak przygotować babeczki bananowe z mascarpone i granatem?

Składniki:

  • mąka bananowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

Zobacz także

Rosół bez mięsa

  • ser mascarpone (1 opakowanie) + cukier trzcinowy lub ksylitol
  • owoc granatu

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ubijam, dodaje miód, masło, dodaje jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Ucieram mikserem.
  2. Foremki do muffinek wyłożone papilotkami wypełniam przygotowanym ciastem.
  3. Piekę ok. 25 minut w temp. 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
  4. Upieczone babeczki studzę.
  5. Mascarpone ucieram z cukrem, wykładam je na babeczki i posypuje ziarnami grantu.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.