Austria, Szwajcaria: Zainteresowanie żywnością eko coraz większe

O 7,7% zwiększyła się sprzedaż żywności BIO w Austrii w 2011 r. Szwajcarzy mogą pochwalić się przyrostem w wysokości 4,2% – czytamy w raporcie przygotowanym przez zespół Targów BioFach.

Uwzględniając wszelkie metody sprzedaży Austria zanotowała w roku 2011 obroty ze sprzedaży żywności ekologicznej w wysokości 1,2 miliardów euro. To oznacza wzrost w wysokości 7,7 %.

Klasyczny handel produktami spożywczymi stanowiący główny kanał sprzedaży produktów ekologicznych w Austrii zanotował dotychczas najwyższy wzrost. Wynosi on  9,2 %. Ponadto znaczny wzrost osiągnięto także w sektorze żywienia poza domem (np.restauracje, catering) – 5 %.

Mimo, że Szwajcaria aktualnie notuje dwucyfrowy udział przedsiębiorstw produkujących zdrową żywność, nie słabnie gotowość do przestawienia się na metody produkcji ekologicznej. Na początku roku 2012 220 rolników zdecydowało się na przestawienie ich gospodarstw na metody produkcji ekologicznej. To o 27 % więcej niż w roku poprzednim.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Aktualnie 5.618 zakładów rolniczych działa zgodnie z wytycznymi Związku Branżowego Bio Suisse, Bazylea, (CH). Wspólnie z 387 zakładami produkującymi zgodnie z państwowymi wytycznymi dotyczącymi gospodarki na podstawach ekologicznych, udział produktów ekologicznych w szwajcarskiej gospodarce rolnej wynosi równo 11 %. Obroty handlu detalicznego ze sprzedaży produktów ekologicznych w roku 2011 wzrosły o 4,2 % do 1,4 miliardów euro.

Przeczytaj także: Raport BioFach. 30 000m2 powierzchni więcej w niemieckich BIO supermarketach

Interesują Ciebie informacje z rynku żywności ekologicznej? Sprawdzaj nasz dział: BIO HANDEL

Targi Bio Fach odbędą się w Norymberdze w dniach 15-18 lutego 2012.

Brak postów do wyświetlenia