Naukowcy: Aronia zdrowa dla diabetyków

Małgorzata Gawryś, Katarzyna Zawada i Iwona Wawer – autorki badania z Wydziału Farmaceutycznego Zakładu Chemii Fizycznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym  – podkreślają, że sok (dla lubiących słodycz: nie z cukrem, a słodzony stewiozydami) i suchy koncentrat w kapsułkach może być cennym uzupełnieniem diety chorych na każdą z postaci cukrzycy.Aronia ma działanie korzystnie wpływające na poziom glukozy we krwi, poziom insuliny (hormonu regulującego gospodarkę węglowodanową organizmu), cholesterolu i triglicerydów. Zwiększa też tak zwaną pojemność antyoksydacyjną płynów ustrojowych organizmu.

Najwięcej polifenoli mają soki aroniowe niepasteryzowane, poddane maceracji (średnio 11g/1litr). Cenne pod tym względem są też jednak przetwory takie, jak dżemy, konfitury, susz do herbatek, a nawet wina.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności zaakceptował stewiozydy jako dodatek do żywności. Oczywiście warto docenić potencjał naturalnych soków aroniowych z owoców uprawianych ekologicznie.

Na temat zalet zdrowotnych aronii przeczytasz także w artykułach:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Sprawdź najtańsze oferty na sok z aronii bio na Ceneo.pl

oprac. Małgorzata Górska

Źródła:

Food Forum nr 3 (za: M. Gawryś, K. Zawada, I. Wawer – Aronia w diecie diabetyków, Diabetologia Kliniczna, 2012, tom 1, 5, 196-200)

Aronia.Org.pl

Brak postów do wyświetlenia