Teraz czytasz...
Domowy ajwar w 11 krokach [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Domowy ajwar w 11 krokach [przepis]

Katarzyna Kosmala

Domowy ajwar to specjalność bałkańska. Istnieje tam pogląd, że ilość przepisów na ajwar równa się ilości gospodyń, które tę smaczną pastę kanapkową przygotowują. Nic dziwnego, bo tą warzywną pastę można przygotować samodzielnie w domu. Prezentujemy przepis. 11 prostych kroków i gotowe!

Ajwar to pasta kanapkowa wywodząca się z kuchni serbskiej. Jej podstawowym składnikiem jest smażona słodka papryka i bakłażan, a całość wzbogaca się smakiem pomidorów, czosnku, octu winnego i przypraw.

Nie warto ograniczać zastosowania ajwaru do kanapek. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronów. Z powodzeniem można podać go również jako sos.

Ajwar można przygotować samodzielnie w domu. Prezentujemy przepis na ten bałkański przysmak w 11 prostych krokach.

Składniki na domowy ajwar

  • 6 czerwonych papryk
  • 2 bakłażany
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, wędzona ostra papryka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 cebula

Przeczytaj również: Passata a pulpa pomidorowa. Różnice tkwią w szczegółach!

Jak zrobić domowy ajwar?

1. Bakłażany i paprykę należy umyć i wytrzeć ręcznikiem.
2. Następnie paprykę należy przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Na blaszce ułożyć również bakłażany.
4. Warzywa upiec w temp. 190°C aż zaczną się rumienić (ok. 20-25 minut).
5. Uwaga: bakłażan potrzebuje mniej czasu na upieczenie, trzeba go obserwować, by się nie spalił.
6. Paprykę należy wyjąć z piekarnika i przykryć. Dzięki temu zaparzy się i łatwiej odejdzie od skórki.
7. Bakłażany należy obrać ze skórki, tak samo postępować z przestudzoną papryką.
8. W garnku z szerokim dnem wlać oliwę i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
9. Podsmażyć, a następnie dodać przegotowane warzywa, ocet oraz przyprawy i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
10. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć gaz i gotować ok. 20-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji.
11. Gorące przełożyć do przygotowanych słoików i pasteryzować 15 minut.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.