Agar agar czyli (E-406)

Agar agar – „morska żelatyna” pochodzenia roślinnego, mniej kaloryczna od żelatyny wieprzowej. To znakomite rozwiązanie w wielu potrawach dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetariańskiej, wegańskiej. W wielu produktach jest oznaczony symbolem E-406 (zwany bywa gumą agar). Jego głównym składnikiem jest galaktoza – cukier złożony nieprzyswajalny dla ludzi. Mogą go rozłożyć tylko niektóre bakterie morskie i glebowe.

Czym jest agar agar?

Agar, zwany też “morską żelatyną” jest roślinną alternatywą dla produktu pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się go do zagęszczania, żelowania i jako środek stabilizujący w dżemach, galaretkach, kompotach, ciastach, crème caramel, budyniach, lodach, a nawet w majonezie czy sosach.

Jest znany jako źródło błonnika, higroskopijny, przez co  podobno pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i odchudzaniu. Jako substancja pochodzenia morskiego (otrzymywany z krasnorostów) ma sporo jodu, sodu, potasu, wapnia i magnezu.

Jak przygotować agar do użycia? 

Umieść potrzebną ilość w miseczce i zalewamy wodą zgodnie z przepisem, namaczaj aż rozpuści się zupełnie. Podgrzej aż do osiągnięcia punktu wrzenia, stale mieszając. Ostudź.

Agar agar nie musi być schładzany w lodówce, ponieważ zyskuje i utrzymuje odpowiednią konsystencję w temperaturze pokojowej. Agar agar w paskach może być namaczany w wodzie i używany nawet w sałatkach.

Użycie przemysłowe

Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), farmacji, kosmetyce.
Agar-agar jest też używany jako neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biotechnologicznych.

 

Gdzie kupić?

Agar agar (w formie proszku lub w paskach)jest dostępny w większości delikatesów, specjalistycznych sklepach z żywnością, w tym sklepach ekologicznych.

Na zdjęciu: Tradycyjna japońska potrawa – czerwona fasola w galaretce z agar (źródło: Wikipedia)

Małgorzata Górska

Źródła i dodatkowe informacje:

http://blog.naturalnaspizarnia.pl/agar-agar/
http://dziecisawazne.pl/galaretki-z-agar-agar/
http://www.portomuinos.com/produtos_produtos.php?idcatraiz=1&;idcat=13&idioma=en
http://www.bart.pl/produkty/przemysl_spozywczy/substancje_zageszczajaco_stabilizujace/