KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
produkty bogate w żelazo
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Produkty bogate w żelazo wcale nie są takie oczywiste. Kiedy zapytać, co ma dużo żelaza, wielu z nas odpowiada, że buraki i szpinak. W rzeczywistości jednak warzywa te wcale nie …

czytaj więcej >>
źródła żelaza w diecie
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Żelazo – funkcje, zapotrzebowanie, objawy niedoboru

Żelazo to mikroelement, który ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest niezbędny do transportu i magazynowania tlenu oraz transportu elektronów. Wspomaga też proces detoksykacji i bierze udział w …

czytaj więcej >>
niedobór żelaza anemia
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Niedobór żelaza – przyczyny i objawy

Niedobór żelaza dotyczy wielu osób. W grupie ryzyka są małe dzieci (0–5 lat), kobiety w wieku rozrodczym, kobiety ciężarne, seniorzy, a także osoby na diecie wegetariańskiej. Jakie objawy powinny wzbudzić naszą …

czytaj więcej >>
Lubczyk właściwości
Dom i ogródEkologiczne jedzenieOgród ekologiczny

Lubczyk – właściwości i zastosowanie

Lubczyk, właściwości którego są naprawdę zadziwiające, to nie tylko przyprawa, bez której wyobrazić sobie wyrazisty w smaku rosół. To też roślina będąca jednym z silniejszych afrodyzjaków, stąd jego ludowa nazwa: …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Rzodkiewki – jakie witaminy zawierają i dlaczego warto je jeść?

Rzodkiewki pochodzą najprawdopodobniej z Chin. Jej smak doceniali już Egipcjanie, a w średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Popularność zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. …

czytaj więcej >>
widok z góry na zupę szparagową z pokrzywą
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Zupa szparagowa z pokrzywą [przepis]

Zupa szparagowa to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Idealnie smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy na lokalnych targach pojawiają się szparagi, a w ogrodzie lub nieużytkach rośnie pokrzywa. Jeśli zatem nie …

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Przepisy: