Teraz czytasz...
7 sposobów na ograniczenie soli w diecie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

7 sposobów na ograniczenie soli w diecie

Avatar photo

 

Przeciętny Polak zjada codziennie dwa razy więcej chlorku sodu, niż wynosi norma zalecana przez Międzynarodową Organizację Zdrowia. I wcale nie znaczy to, że tak bardzo lubimy dosalać wszystkie spożywane przez nas potrawy! Nadmiar soli spożywany jest bowiem przede wszystkim w postaci tzw. soli ukrytej, która (podobnie zresztą jak wszechobecny cukier) znajduje się w praktycznie każdym produkcie spożywczym.

Ukryta sól

Jest ona w mięsie, warzywach, owocach. Jest także (i to w dużych ilościach) we wszystkich
wysoko przetworzonych produktach spożywczych. Płaska łyżeczka na dzień to wspomniana powyżej norma WHO. To niewiele. Na tyle niewiele, że praktycznie moglibyśmy w ogóle nie posiadać w domu solniczki (i nie używać jej do solenia potraw), a i tak dostarczylibyśmy organizmowi odpowiednią
ilość NaCl. Jedząc więcej, narażamy się na szereg chorób, m.in. nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, nowotwory, kamicę nerkową, czy osteoporozę.

Może zatem warto się od soli odzwyczaić?

Wbrew pozorom jest to możliwe! Najlepiej oczywiście robić to stopniowo, gdyż nasze kubki smakowe, przyzwyczajone przez lata do nadmiaru soli w pożywieniu, będą z pewnością „protestować”. Ale jest to możliwe. Oto nasze porady:

7 sposobów na ograniczenie soli

1. Gotując warzywa, róbmy to w małej ilości wody lub na parze

(gotowanie w wodzie „wyciąga” z warzyw praktycznie całą, naturalnie znajdująca się w nich zawartość soli)

2. Przyprawiajmy potrawy, używając raczej świeżych (lub ewentualnie suszonych) ziół niż gotowych mieszanek ziołowych (zawierających często znaczne ilości soli)

3. Odpowiednio dobrane zioła i przyprawy w pełni zrekompensują brak solniczki na stole (spróbujcie łączyć różne aromatyczne dodatki – np. bazylię, oregano, kminek, czosnek niedźwiedzi, albo tworzyć nieco bardziej odważne kompozycje, idąc w kierunku smaków bardziej orientalnych – cynamon, kumin, gałka muszkatołowa czy limonka)

4. Potraw mięsnych (a w szczególności takich, w których składzie jest mięso przetworzone lub wędliny) solić dodatkowo już nie musimy –na pewno jest w nich wystarczająco dużo soli dodanej przez producenta!

5. Unikajmy gotowych przypraw, sosów itp. produktów. Prawie na pewno zawierają one (za dużą) ilość chlorku sodu

6. Ogranicz ilość wędlin

7. Unikaj fast foodów (tych zresztą należy unikać także z tysiąca innych powodów!)

Dział AKTYWNE SMAKI redaguje Adam Turowiec

Propagator zdrowego stylu życia i dobrego jedzenia. Lub odwrotnie. Od 20 lat czynnie uprawia triathlon. Z pełną premedytacją stara się zarażać swoją pasją do aktywności i świadomego odżywiania. Pisze, edukuje i prowadzi warsztaty, a także doradza firmom w zakresie budowania marki i działalności na tym niełatwym rynku

Artykuł pochodzi z 3 numeru drukowanej wersji Biokuriera, która co 2 miesiące pojawia się w sklepach z żywnością ekologiczną, ale dostępna jest również w prenumeracie indywidualnej.

Zobacz także


Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.