5 rzeczy, które warto sprawdzić zanim wybierzesz olej

 Wokół tłuszczów i olejów narosło wiele mitów i nieporozumień co do ich właściwości zdrowotnych a także wpływu przetwórstwa na ostateczną jakość produktu. O zdanie pytamy technologa żywności, mającego na co dzień do czynienia z produkcją oleju.

1. Jakie oleje są najzdrowsze i najlepszej jakości?

Maciej Niewiadomski (technolog żywności): Najzdrowsze są oleje nierafinowane wytłaczane na zimno. Oleje takie posiadają intensywny smak i zapach. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed nowotworami i chorobami układu krwionośnego. Dodatkowo zmniejszają stężenie całkowitego cholesterolu we krwi i przeciwdziałają nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy. Oleje nierafinowane są źródłem kwasów wielonienasyconych omega 6 i omega 3, które biorą udział w budowie komórek mózgu czy siatkówki oka.

2. Na co zwracać uwagę kupując olej?

Maciej Niewiadomski: Przede wszystkim zachęcam do czytania etykiet. To powinno być podstawą zakupu wszystkich produktów. Z etykiety konsument dowie się, jak został pozyskany dany olej, czy jest rafinowany, czy zawiera cenne kwasy Omega 3,6,9. Należy również zwracać uwagę na oznaczenia, np. na to czy produkt jest ekologiczny czy nie. Czasami nazwa na froncie produktu jest tylko nazwą marketingową. Dopiero wczytując się w skład, konsument dowie się czy olej posiada dodatki w postaci konserwantów, ulepszaczy czy nie. Oczywiście produkty ekologiczne dają konsumentom pewność, że produkty nie zawierają żadnej chemii, ale zawsze zachęcam do studiowania etykiet, aby mieć pewność co kupujemy.

3. Czy każdy olej nadaje się do smażenia? Które są najlepsze do takiego zastosowania?

Maciej Niewiadomski: Wielu producentów podaje na etykiecie, że dany olej nadaje się do smażenia i do sałatek, ale polecam stosować się do następującej zasady: oleje w których jest przewaga kwasów tłuszczowych jednonienasyconych nadają się do smażenia i do spożywania na surowo. Natomiast jeżeli przewaga jest kwasów wielonienasyconych to tych olejów powinno się używać tylko na zimno.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

4. Czym jest proces rafinacji i jakie są jego skutki dla olejów?

Maciej Niewiadomski: Rafinacja jest to obróbka surowca w bardzo wysokich temperaturach. Dzięki temu procesowi produkty pozbawiane są smaku i zapachu oraz tracą niestety większość witamin i dobroczynnych składników. Proces ten jednak pozwala na wytworzenie większej ilości produktu gotowego z tej samej ilości surowca, a co za tym idzie sprawić, aby cena końcowa dla konsumenta była niższa. Oczywiście producenci mają obowiązek podawać jaką metodą dany olej został pozyskany, dlatego raz jeszcze zachęcam do czytania etykiet.

5. W jaki sposób prawidłowo przechowywać olej? Jak powinien być przechowywany w sklepie aby nie tracił właściwości

Maciej Niewiadomski: Oleje tłoczone na zimno powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu by opóźnić proces jełczenia. Nie należy takich olejów wystawiać na działanie słońca. Najczęściej oleje rozlewane są w butelki z ciemnego szkła po to, aby olej jak najdłużej zachował swoje cenne składniki.

Maciej Niewiadomski jest technologiem żywności i członkiem zarządu firmy Look Food specjalizującej się w produkcji ekologicznych olejów zimnotłoczonych: lnianego, z ziaren słonecznika, z rzepaku, z pestek dyni, konopnego, z lnianki, z sezamu, z orzecha włoskiego i z kokosa.

Rozmawiał: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia