Teraz czytasz...
5 najbardziej niewłaściwych nawyków żywieniowych
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

5 najbardziej niewłaściwych nawyków żywieniowych

Agnieszka Gotówka

Jedzenie to sprawa oczywista, której nie każdy poświęca uwagę. A jak wiadomo – jesteś tym, co jesz. I choć czasem chcemy zmienić naszą dietę, to nie mamy pojęcia, od czego zacząć. Podpowiadamy, jakie błędne nawyki żywieniowe dotyczą nas najczęściej.

1. Podjadanie

To bardzo niekorzystny dla naszej figury i zdrowia nawyk. Po pierwsze nie pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki lub normalizację wagi, jeśli ktoś jest na diecie odchudzającej. Najczęściej między posiłkami sięgamy po batoniki, czekoladę, wafle. A to tylko chwilowe zaspokojenie głodu, i co gorsze – solidna dawka kalorii i cukru. Ten ostatni jest dla naszego organizmu szczególnie niebezpieczny.

Co istotne, jeśli producent reklamuje swój produkt jako zdrową przekąskę, przekonując, że nie zawiera ona cukru, należy podejść do tego z dużą dozą ostrożności. Dlatego tak istotne jest czytanie etykiet.

Nawet jeśli do produktu nie dodany został cukier, to jest bardzo prawdopodobne, że albo zastosowano syrop fruktozowo-glukozowy, albo też zwiększono objętość masy tłuszczowej (dla wzmocnienia smaku). Cukier zastępowany jest również słodzikiem, np. aspartamem. Uważa się, że jego przedawkowanie w diecie prowadzić może do wystąpienia klasycznych objawów zatrucia. Ta substancja słodząca wywołać ponadto może bóle głowy (zwłaszcza u osób z migreną), bóle mięśni, rozdrażnienie.

Chcąc sięgnąć po przekąskę, warto zdecydować się na pestki słonecznika lub dyni. Nie tylko zaspokoją głód, ale też dostarczą organizmowi wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych.

https://biokurier.pl/jedzenie/przepisy/ziolowe-kotlety-przepis/?highlight=kawa%20zbo%C5%BCowa

2. Jedzenie fast food’ów

Spotkać je można niemal na każdej ulicy dużego miasta. I co przykre, prawie zawsze są tam klienci. Mowa o budkach serwujących pizzę, hamburgery i kebaby. Tego typu jedzenie ma wielu zwolenników wśród ludzi młodych. To bardzo niebezpieczne zjawisko. W ten sposób kształtują oni swoje nawyki żywieniowe, uzależniając się od bezwartościowego jedzenia.

Wydaje się, że każdy już wie, że fast food’y są pełne pustych kalorii i w wysokim stopniu przetworzonych półproduktów. I choć ich zwolennicy zdają sobie z tego sprawę, to swoje wybory tłumaczą brakiem czasu i pośpiechem. To jednak argumenty, które bardzo łatwo można obalić. Przygotowanie zdrowego posiłku nie musi być czasochłonne. Można to zrobić dzień wcześniej i przechować przez noc w lodówce.

Jeśli jednak mamy ochotę na jedzenie na wynos, można spróbować znaleźć w swojej okolicy bar sałatkowy lub lokal serwujący zdrową żywność. Powstaje ich coraz więcej, zwłaszcza w dużych miastach. To odpowiedź na zainteresowanie zdrową dietą, również tą wegetariańską i wegańską.

https://biokurier.pl/jedzenie/10-sposobow-na-wykorzystanie-czerstwego-chleba/

3. Unikanie śniadań

Wielu z nas wstaje rano na ostatnią chwilę. Dokładnie obliczamy czas, jaki potrzebujemy na umycie się, ubranie i wyjście z domu. Zjedzenie śniadania odkładamy na później. Zakupy robimy w drodze do pracy, kupując często produkty o mało wartościowym składzie, np. jogurty pełne cukru. Jeśli znajdziemy czas w pracy, to siadamy do jedzenia. Jemy przy komputerze, a pomiędzy kolejnymi kęsami sprawdzamy służbową skrzynkę lub przeglądamy raport. Takie podejście, choć może i pozwala zaoszczędzić trochę czasu, jest dla organizmu bardzo niekorzystne.

Śniadanie to niezwykle ważny posiłek. Jego zadaniem jest dodanie energii na cały poranek i rozgrzanie organizmu. Powinno być spożyte w domu, w spokoju. Dobrze by obfitowało w produkty zbożowe, np. płatki owsiane wzbogacone porcją świeżych owoców lub szklanką soku.

Dużym problem stanowi brak pierwszego śniadania w diecie naszych pociech. Posiłek ten powinien być spożywany przed wyjściem do przedszkola lub szkoły. Kupienie dziecku drożdżówki czy słodkiej bułki w drodze na lekcje nie jest dobrym pomysłem. To jedynie solidna dawka cukru i utwardzanych tłuszczy, które to składniki nie są wskazane w diecie ucznia.

Jeśli rano brakuje nam czasu, można przygotować śniadanie dzień wcześniej chwilę przed położeniem się spać. Rano wystarczy wyciągnąć kanapkę z lodówki i pokroić świeże warzywo, podając do tego szklankę soku lub kubek kawy zbożowej.

Zobacz także


4. Małe urozmaicenie posiłków

Ilość produktów spożywczych jest nieograniczona. Do wyboru mamy te lokalne, jak i nieco bardziej egzotyczne. Nic zatem nie powinno nas ograniczać w czasie przygotowywania posiłków. A jednak… Idąc po najmniejszej linii oporu wybieramy często to, co znamy. Trudno nam zrezygnować z codziennych przyzwyczajeń, nawet wówczas gdy zdajemy sobie sprawę, że są one niekorzystne dla naszego zdrowia.

Co zatem powinniśmy zmienić w codziennym jadłospisie? Po pierwsze nie należy bać się eksperymentować, po drugie – komponując posiłki, warto wyjść poza dotychczasowe przyzwyczajenia i nawyki. Można to robić małymi krokami. Kasza gryczana zamiast ziemniaków? Będzie zdrowo i pożywnie! Mintaj zapiekany w ziołach zamiast pangi smażonej z panierką? Mała zmiana, a jakże inny smak!

Kuchnia to miejsce, w którym warto otworzyć się na nowe doznania smakowe. Pomocne w tym zakresie okazać się mogą współczesne książki kucharskie, które często obok przepisów zawierają również mnóstwo istotnych z punktu widzenia zdrowia informacji.

https://biokurier.pl/jedzenie/mrozenie-jeden-z-najzdrowszych-sposobow-przechowywania-zywnosci/

5. Zły rozkład posiłków w ciągu dnia

Badania pokazują, że jemy za często. Najgorzej w tym zakresie prezentuje się dzienny jadłospis dziecka. Rodzice mają tendencję do przekarmiania swoich pociech, a proces ten rozpoczyna się najczęściej w okresie niemowlęcym (kilkumiesięcznym dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym podaje się zbyt duże ilości mleka, przygotowuje się je ponadto niewłaściwie). W ten sposób kształtują się złe nawyki, od których odejść będzie w przyszłości bardzo trudno.

Każdego dnia powinno się spożywać pięć dobrze zbilansowanych posiłków, które dostarczą odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych. Nie chodzi tu o to, by analizować każde danie pod kątem wartości odżywczych. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, z których najważniejsze wydają się być dwie:

  • wystrzegać się cukru w diecie (unikać słodyczy, napojów gazowanych, dosładzanych soków),
  • zmniejszyć ilość spożywanej soli (warto zastąpić ją ziołami).

Jedzenie powinno być smaczne, ale przede wszystkim – zdrowe. I choć w wielu przypadkach odpowiedzialnie komponujemy swoje posiłki, to pewne złe nawyki żywieniowe mogą niszczyć nasze starania. Ich eliminacja nie musi być jednak trudna. Spróbuj sam się o tym przekonać!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.