4 szczegóły, na które warto zwrócić uwagę zanim kupisz oliwę…

 

Oliwa extra vergine to jeden z najbardziej fałszowanych produktów na rynku. W jaki sposób kupować ja tak, aby być spokojnym o jakość? 

– Dla mnie bardzo ważne są transparentność i sposób pracy producenta danej oliwy. Jeśli producent jest dobry i zaangażowany w to, co robi, to nie ma nic do ukrycia. Czytam uważnie etykietę i szukam informacji w internecie – mówi Anna Supińska, która na co dzień pracuje w specjalizującym się uprawie oliwek i tłoczeniu oliwy, gospodarstwie Hispellum w Spello (Umbria, Włochy). 

– Aby rozpoznać oliwę extra vergine należy mieć trochę cierpliwości i posiadać podstawową wiedzę na jej temat. Należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów:– dodaje.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Oto te szczegóły:

1 .CENA

Niska cena oliwy extravergine, czyli 40-45 złotych za litr, oznacza prawie zawsze niską jakość.

2. ETYKIETA

Dobrze, jeśli na etykiecie jest symbol DOP (chronione oznaczenie geograficzne) lub logo żywności ekologicznej. Obecność certyfikatu oznacza, że gospodarstwo i produkty podlegają kontroli co najmniej 3 razy w roku.

3. SMAK

Gdy otworzymy buteleczkę oliwy, należy jej posmakować. Jeśli jest jednocześnie i lekko szczypiąca i lekko gorzka, to jest to dobra oliwa extra vergine. Cechy takie jak lekka pikantność i gorzkość, nie dają się odtworzyć w oliwie produkowanej przemysłowo przez duże wytwórnie. To, że je wyczuwamy, wynika z tego, że oliwa extra vergine zawiera witaminę E i naturalny oleokantal. Oleokantal to związek fenolowy, antyrakowy, przeciwbólowy i przeciwzapalny. Występuje tylko w oliwie extravvergine. Czyli, jeśli oliwa nie szczypie w gardło i nie jest lekko gorzka na podniebieniu, nie jest oliwą extravvergine.

4. ODMIANA

We Włoszech uprawia się około 650 gatunków oliwek. Jeśli na etykiecie jest opis producenta, z jakich gatunków oliwek wytłoczono oliwę, świadczy to o wyższej jakości produktu.
Oliwami na najwyższym poziomie są oliwy MONOCULTIVAR, czyli jednoodmianowe, wytłoczone z jednego gatunku oliwek. My produkujemy oliwę wytłoczoną wyłącznie z odmiany moraiolo, która jest średnio pikantna i średnio gorzka.

Przeczytaj także: Czym wyróżnia się oliwa ekologiczna extra vergine? Pytamy u źródła

Brak postów do wyświetlenia