2 pomysły na eko ser

Zamiłowanie do „najwyższej formy mleka” jest charakterystyczne nie tylko dla Francuzów. Sery kochają również Szwajcarzy, Włosi, Hiszpanie czy Holendrzy … W Polsce także obserwuje się rosnące z roku na rok zainteresowanie serami wytwarzanymi m.in. w małych ekologicznych gospodarstwach rolnych.  Prezentujemy dwie kulinarne „wariacje” na temat takich serów.

Ekologiczni serowarzy w  ofercie posiadają nie tylko tradycyjne sery białe, twarogowe, ale także sery żółte podpuszczkowe, delikatne, z przyprawami, a także te długo dojrzewające, ostrzejsze, z charakterystycznym posmakiem.

Obecnie zakup ekologicznego sera najróżniejszego rodzaju i typu jest prostszy chociażby dzięki internetowi. Właśnie tam najłatwiej można kupić świeże produkty bezpośrednio z gospodarstwa. Gdy jednak taka opcja nam nie odpowiada, można wybrać się na eko targ, jarmark, bazar, które stają się coraz popularniejsze… lub przygotować ulubiony ser w domu, co także nie jest wcale aż tak bardzo skomplikowaną sprawą (choć na pewno trzeba trochę poczytać i poobserwować).

Pamiętajmy, że wykorzystując w kuchni dobrej jakości sery z pewnością nawet proste i łatwe w przygotowaniu dania nabiorą wyjątkowego smaku i charakteru.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Proponujemy dwa przepisy. Trzeci znajdziecie w drukowanej wersji Biokuriera (1/2013).

Duszone warzywa pod serową pierzynką Zapiekanka z białego sera i kaszy gryczanej

Brak postów do wyświetlenia