10 mitów o polskiej żywności według Newsweeka

Czy każda polska żywność jest zdrowa i naturalna? Czy ładne i okazałe znaczy zdrowe? Czy potrawy regionalne są ostoją naturalnych metod produkcji? Czy tradycyjne i drogie znaczy lepsze? To tylko, niektóre z pytań, z którymi postanowili zmierzyć się dziennikarze Newsweeka w artykule “10 mitów o polskiej żywności”. Trochę miejsca poświęcono żywności ekologicznej – i wymaga to sprostowania…

W artykule dziennikarze podważają wiele funkcjonujących mitów dotyczących żywności. Zwracają uwagę na to, że fakty nieubłagalnie wskazują na to, że pod względem chemizacji  bardzo często nasze rolnictwo konwencjonalne niewiele (jeżeli w ogóle) różni się od zachodniego. W kilku słowach prezentują, co kryje się za pięknie wyglądającymi warzywami i owocami na marketowych półkach. W ciekawy sposób przeanalizowano też wykorzystywanie przez producentów mody na tradycję. Okazuje się, że za pięknymi „swojskimi” etykietami stać mogą nowoczesne, przemysłowe przetwórnie, którym zdarza się nawet naruszyć obowiązujące przepisy prawa. Konkluzja redaktorów jest prosta (na łamach Biokuriera często także o tym piszemy):  Warto spróbować przyrządzić niektóre produkty spożywcze samodzielnie! Jest jednak pewne “ale…”

W artykule „obrywa się” żywności ekologicznej i rolnictwu ekologicznemu, z czym w BioKurierze się nie zgadzamy i napiszemy do redakcji Newsweeka w tej sprawie.

Pisząc o rolnictwie ekologicznym redaktorzy wykorzystują jakiś dziwny znak „EKO – Nagroda za Spełnianie Norm Środowiskowych” (szczerze mówiąc pierwszy raz go widziałem, stary unijny znak rolnictwa ekologicznego pojawia się natomiast nie wiedzieć czemu w części dotyczącej naturalności i zdrowotności polskiej żywności). W artykule przeczytać można, że certyfikat ekologiczny otrzymać może każdy, że trudno go stracić oraz, że oparty jest jedynie na dokumentacji producenta. Zarzuca się także, że jednostki certyfikujące dopuszczają stosowanie nasion konwencjonalnych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

To prawda, że certyfikat ekologiczny otrzymać łatwo (choć też bez przesady), ale równie łatwo i szybko można go stracić. Certyfikacja ekologiczna wiąże się z  rokroczną osobistą kontrolą, a nie jedynie prezentacją dokumentacji. Kontrolerzy sprawdzają magazyny firmowe, gruntownie przeglądają dokumentację. W gospodarstwach ekologicznych, w przypadku podejrzeń o złamanie zasad pobiera się próbki z ziemi, aby sprawdzić czy nie stosowano środków chemicznych. Jeżeli chodzi o nasiona konwencjonalne w rolnictwie ekologicznym zezwala się na ich stosowanie w ostateczności, w drodze wyjątku (rolnicy czasem po prostu nie mogą zdobyć innych nasion) i nie jest dozwolone w ich dalszej uprawie stosowanie chemii. Rolnicy kontrolowani są zresztą nie tylko przez jednostki certyfikujące, ale także inne agencje (z racji dopłat unijnych).

Co do badań niemieckiej Fundacji Warentest, które według dziennikarzy wykazują, że żywność ekologiczna nie wypada lepiej w testach na zawartość szkodliwych substancji – te wyniki nie są tak jednoznaczne i oczywiste. Jeżeli chodzi o pozostałości pestycydów żywność ekologiczna różni się od konwencjonalnej także w tych badaniach… no chyba, że pestycydy to jest „zdrowa substancja”…?!).  Warto także wspomnieć o tym, że istnieje mnóstwo badań, które wykazują tak że inne zalety żywności ekologicznej (chociażby Raport Francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności AFSSA).

Oczywiście, że system ekologicznej produkcji żywności ma wady i zdarzają się oszustwa –  tak jak w każdym systemie. Nie ulega jednak wątpliwości, że to jeden z najbardziej przejrzystych i wiarygodnych systemów produkcji żywności jaki jest dostępny – zdecydowanie nie sprowadza się jedynie do naklejki poprawiającej wizerunek, jak chcieliby redaktorzy Newsweeka.

Mimo braku precyzji w części dotyczącej rolnictwa ekologicznego, polecamy artykuł. Tak „luźne” podejście do faktów w przypadku rolnictwa ekologicznego sprawia, jednak że trzeba głębiej analizować i sprawdzać zawarte w nim informacje także na inne tematy.

Więcej w Newsweeku  46/2010 z 14.11.10, artykuł: L. Grzegórska, R. Omachel, 10 mitów o polskiej żywności lub na stronie internetowej Newsweek

Karol Przybylak

.

 Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!

Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia