Teraz czytasz...
Żywność ekologiczna to ponad 10% rynku spożywczego w Szwajcarii
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Żywność ekologiczna to ponad 10% rynku spożywczego w Szwajcarii

Avatar photo

Ponad 3 miliardy Euro wyniosła sprzedaż żywności ekologicznej w Szwajcarii w 2019 roku. Stanowi to 10% tamtejszego rynku spożywczego. Sprzedaż napędzają dwie dominujące sieci.

Coop i Migros razem wygenerowały w 2019 ponad 2,5 miliardów Euro. Za resztę sprzedaży odpowiada segment specjalistyczny oraz sprzedaż bezpośrednia z gospodarstw.

Szwajcaria. Ekologiczne jaja sprzedają się najlepiej

W Szwajcarii najlepiej sprzedają się ekologiczne jaja, pieczywo, warzywa i owoce. Pod koniec 2019 roku działało tam 7465 gospodarstw ekologicznych.

Większość z nich kontrolowanych jest przez lokalną organizację Bio Suisse, która posiada własne standardy. Ponad 15% szwajcarskich rolników gospodaruje ekologicznie a ich gospodarstwa zajmują łącznie 170,000 ha.

Szwajcarzy i Duńczycy wydają na żywność eko najwięcej per capita

Do niedawna, według raportu The World Of Organic Agriculture, Szwajcarzy byli liderami jeżeli chodzi o wydatki na żywność ekologiczną per capita. W 2018 roku „dogonili” ich Duńczycy. Przeciętny obywatel tych dwóch krajów wydaje rocznie na żywność EKO 312 Euro.

 

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.