Wręczono nagrody Eko smak 2011

 26 listopada w Częstochowie odbyło się rozdanie nagród Eko Smak, które przydzielane są rolnikom ekologicznym za wyjątkowe produkty i przetwory gospodarskie.

Oto nazwiska nagrodzonych w tegorocznej edycji Eko Smak 2011

Maria i Jerzy Arseniukowie za różnorodne przetwory owocowo-warzywno, zwłaszcza za oryginalne zestawy herbatki owocowo-ziołowe

Anna i Marek Bednarek za różnorodne tradycyjne potrawy z jagnięciny, domowe przetwory owocowowarzywne oraz chleby i ciasta, zwłaszcza chleb foremkowy

Małgorzata Bliskowska i Mariusz Michalik za różnorodne sery i wędliny kozie, domowe przetwory z owoców-warzyw i ziół, szczególnie ocet truskawkowy

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Janina, Bolesław Bobak za różnorodne sery góralskie, zwłaszcza typu oscypek i korboce z mleka krowiego

Danuta i Tadeusz Bociągowie za różnorodne przetwory owocowo-warzywne, zwłaszcza sok z aronii

Lucyna i Marek Gaweł za różnorodne przetwory domowe z owoców i warzyw, mleka oraz jaj kur zielononóżek
Przeczytaj: Kraków. Eko żywność bezpośrednio z 

 

Teresa i Kazimierz Kusyk za domowe przetwory z owoców róży dzikiej i drobiu, zwłaszcza potrawy z gęsi

Małgorzata i Jan Nawieśniak za różnorodne przetwory z mleka oraz owocowo- warzywne, szczególnie tradycyjne wędzone śliwki węgierki.
Przeczytaj: Żywność ekologiczna z gospodarstwa w Maszkowie k. Krakowa

Cecylia i Józef Strojny za różnorodne domowe tradycyjne przetwory i wypieki, zwłaszcza potrawy z mięsa koziego i baraniego oraz twarogi z mleka krowiego i koziego

Ewa i Antoni Tudryn za różnorodne soki owocowe, zwłaszcza soki jabłkowe

Nagroda specjalna

Stefania i Jan Kreczko za domowe smakołyki  z darów z ekologicznego ogrodu oraz promocję rękodzielniczego tradycyjnego przetwórstwa domowego

Nagrody wręczone zostały w trakcie VIII Pielgrzymki Rolników Ekologicznych na Jasną Górą. Patronat nad nagrodami objęły redakcje Eko Arki i Biokuriera.

Szczegółowe informacje na temat rolników nagrodzonych w konkursie Eko Smak znaleźć można na stronach Eko Arki – poradnika dla rolników ekologicznych

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia