Więcej ekologicznego nabiału na rynku

Około 40% zwiększenie produkcji w stosunku do ubiegłego roku odnotowała mleczarnia Eko Łukta – donosi Portal Spożywczy.

 

Według Roberta Saludy, prezesa Eko Łukty, największą barierą w rozwoju ekologicznego mleczarstwa jest ograniczona baza surowcowa, która jednak powoli się zwiększa. Eko Łukta stara się nadążyć za rosnącym popytem na żywność ekologiczną.

Robert Saluda uważa, że motorem wzrostu sprzedaży żywności BIO oraz ekologicznego nabiału są przede wszystkim małe specjalistyczne sklepy, ale dostrzegalne jest także coraz większe zainteresowanie eko żywnością wśród dużych detalistów.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Mleczarnia EkoŁukta specjalizuje się w wytwarzaniu ekologicznego nabiału. Przedsiębiorstwo ma siedzibę w Łukcie (woj. warmińsko – mazurskie), pomiędzy Olsztynem, a Ostródą. W skali miesiąca zakład produkuje około ok. 40 ton nabiału ekologicznego.

W ofercie są: twarogi, jogurty, sery i serki do smarowania czy zsiadłe mleko. Oprócz specjalistycznych sklepów z żywnością ekologiczną produkty Eko Łukty znaleźć można w sieciach detalicznych, m.in.: Bomi, Piotr i Paweł.

Źródło: Portal Spożywczy

Szukasz informacji na temat nabiału ekologicznego? Sprawdzaj dział NABIAŁ EKOLOGICZNY na Biokurierze.

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia