W Tychach przedszkolaki jedzą ekologicznie i zdrowo

7 stycznia w godzinach 15:20 – 17.30 w sali sesyjnej Urzędu Miasta w Tychach odbędzie się spotkanie edukacyjne dla pracowników przedszkoli oraz pozostałych placówek oświatowych w ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce”.

Na spotkaniu w tyskim magistracie poruszone zostaną zagadnienia z zakresu żywności ekologicznej i zdrowego odżywiania dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, konserwantów itp. na zdrowie dzieci.

W ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce” dzieciom serwuje się podstawowe warzywa i owoce bez szkodliwych dla zdrowia chemicznych oprysków (pestycydów, herbicydów, itp.). Marchew, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki, jabłka, cebula, biała kapusta i buraki pochodzą z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw rolnych z województwa świętokrzyskiego.

W okresie pilotażowym w akcję włączyło się 7 przedszkoli publicznych, choć – jak podkreślają organizatorki – projekt ma charakter otwarty i każda placówka oświatowa może do niego w każdej chwili dołączyć.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ekologiczne warzywa i owoce w codziennym menu

Dlaczego w przedszkolnych i szkolnych stołówkach tak rzadko serwuje się ekologiczne warzywa i owoce? Najczęściej barierę stanowi tutaj ich nieco wyższa cena. Tyska inicjatywa pokazuje jednak, że i tę przeszkodę można skutecznie ominąć. Pomysłodawczyniom akcji udało się wynegocjować z rolnikami bardzo dobre stawki za produkty ekologiczne. Warzywa i owoce są obecnie dostarczane do placówek po zakontraktowanych stałych cenach. Wiele w tym zakresie zależy również on przedszkolnych intendentek, które na bieżąco otrzymują aktualną ofertę dostępnych sezonowo warzyw i owoców. Dzięki temu mogą dostosowywać menu do cennika rolników.

Spotkania edukacyjne na temat zdrowego stylu odżywiania

W ramach projektu organizowane są również spotkania edukacyjne z rodzicami na temat zdrowego odżywiania. Ich cel jest jeden: przedstawienie wpływu chemicznych oprysków warzyw i owoców na nasze zdrowie oraz pozytywne efekty zdrowotne włączania do swojego codziennego menu warzyw i owoców ekologicznych.

Projekt „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce” powstał dzięki zaangażowaniu tyszanek Joanny Plazy, Anny Pawelec i Magłorzaty Ziai.
W planach jest utworzenie strony internetowej, na której tyskie przedszkola, biorące udział w projekcie, umieszczać będą sprawdzone przepisy na zdrowe posiłki z wykorzystaniem warzyw i owoców.

Oprac. Agnieszka Gotówka

Co: spotkanie edukacyjne dla pracowników tyskich przedszkoli

Gdzie: w sali sesyjnej (nr 102) Urzędu Miasta w Tychach, przy Al. Niepodległości 49

Kiedy: 7 stycznia 2016 r. w godzinach 15:20 – 17:30

Plan spotkania

15:20 – 15:30
Rejestracja uczestników

15:30 – 15:40
Przywitanie uczestników, informacja o projekcie „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa Owoce” – Anna Pawelec i Joanna Plaza, Fundacja jemyeko.pl w Tychach

15:40 – 16:10
System rolnictwa ekologicznego – zasady i korzyści dla środowiska i ludzi – Klaudia Plewka, pracownik ds. certyfikacji w jednostce certyfikującej Centrum Jakości AgroEko Sp. z o. o. w Warszawie

16:10 – 16:30
Wpływ pestycydów i sztucznych dodatków do żywności na zdrowie dzieci – Katarzyna Wrzos, psychodietetyk

16:30 – 16:45
Przerwa „kawowa”

16:45 – 17:20
Skąd się biorą choroby i czy można zapobiec ich rozwojowi – Jerzy Maslanky, dietetyk, propagator ekomedycyny (medycyny środowiskowej)

17:20 – 17:30
Zakończenie spotkania

Biokurier objął patronat medialny nad wydarzeniem. Temat żywności ekologicznej w tyskich przedszkolach rozwiniemy. 

Brak postów do wyświetlenia