W Niemczech przybywa gospodarstw ekologicznych. Ambitne plany rządu

Prawie 30 000 niemieckich gospodarstw postawiło na rolnictwo ekologiczne. W 2017 r. ich liczba zwiększyła się o 8% i obecnie zajmują łącznie 1,3 mln ha. Zgodnie z założeniami rządowych planów, do 2030 r. co 5 niemieckie gospodarstwo powinno mieć certyfikat BIO.

  • Dlaczego Niemieckie gospodarstwa przestawiają się na rolnictwo ekologiczne?
  • Gdzie jest najwięcej takich farm?
  • Jakie plany ma niemiecki rząd wobec rolnictwa ekologicznego?

Stabilne ceny i pewny zbyt zachętą dla ekogospodarstw

Powodem do przestawienia się na ekologiczną produkcję lub hodowlę czy też na podjęcie decyzji o tego typu działalności są wysokie, ale też stabilne ceny na ekologiczne wyroby (zwłaszcza dotyczy to nabiału i wieprzowiny).

W 2017 r. wzrosła też liczba importerów ekologicznych i firm zajmujących się przetwórstwem tej żywności (+ 3%, co daje ponad 43 000 certyfikowanych firm).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Najwięcej ekogospodarstw w Saksonii – Anhalt

Najwięcej tego typu gospodarstw odnotowano w ostatnich latach w Saksonii-Anhalt, Badenii-Wirtembergii i Szlezwiku-Holsztynie. Przechodzenie na ekologiczne uprawy i hodowle wspierane jest przez BÖLW (Związek Producentów Ekologicznej Żywości) pod hasłem “Wykorzystaj eko-potencjał”.

Handel żywnością ekologiczną w Niemczech. Biosupermarkety w natarciu

Rządowy plan. 20% gospodarstw z ekocertyfikatem do 2030 roku

W 2017 r. odnotowano wzrost ekologicznych gospodarstw o 8%, co oznacza, że obecnie jest ich prawie 30 000 i zajmują areał o powierzchni 1,3 mln ha (wzrost o 10%). Tylko w 2017 r. areał gospodarstw ekologicznych zwiększył się o 120 000 ha (+ 10%), co tym samym sprawiło, że łączna ich powierzchnia wynosi 1,3 mln ha. 2200 nowych gospodarstw ekologicznych zajmuje powierzchnię 467 boisk piłkarskich.

Rządowy Plan dla wsi a rolnictwo ekologiczne

Zgodnie z planami niemieckiego rządu do 2030 r. udział w Niemczech gospodarstw ekologicznych powinien osiągnąć 20%.

Brak postów do wyświetlenia