USA. Festiwal ekologicznego… piwa

61 rodzajów piwa i cydru z 40 browarów spróbować można w trakcie Festiwalu Ekologicznego Piwa, który odbywa się w Oregon.

Celem odbywającego się co roku na przełomie czerwca i lipca  festiwalu jest zaprezentowanie jakości i sposobu wytwarzania piwatradycyjnymi ekologicznymi metodami. Konsumpcji eko piwa towarzyszą oczywiście imprezy towarzyszące takie jak koncerty lokalnych zespołów oraz różnego rodzaju konkursy.

Odwiedzając teren festiwalu bez problemu można również zaopatrzyć się w żywność ekologiczną.

Wśród prezentujących piwo dominują producenci z zachodniego wybrzeża USA, ale od czasu do czasu pojawiają się także eko piwa z innych rejonów Stanów Zjednoczonych a także Europy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Co ciekawe napoje podawane są tylko opakowaniach w wielokrotnego użytku i kompostowalnych szklankach / kuflach.  Jak informują organizatorzy serwis oneco.biofach.com, w ciągu jednego weekendu Festiwal Ekologicznego Piwa odwiedziło 13 000 osób.

Na amerykańskim rynku certyfikowane ekologiczne piwo pojawiło się połowie lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Jego sprzedaż wzrasta lawinowo, obecnie wartość rynku szacuje się na 20 mln dolarów.

W Polsce, mimo iż piwo cieszy się u nas bardzo dużym powodzeniem nie możemy doczekać się lokalnej marki certyfikowanego eko piwa (choć podejmowane były już próby), dostępne są natomiast napoje zachodnich producentów. Piwoszy pocieszać może jedynie renesans jaki przeżywają ostatnio małe, lokalne browary oferujące coraz ciekawsze produkty.

Chociaż spożywanie piwa nie kojarzy się raczej ze zdrowiem, warto wiedzieć, że jeśli jest pite w małych ilościach i z rozsądkiem, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu może korzystnie wpływać na pracę układów: nerwowego i trawiennego. To, że napój ten bardzo dobrze gasi pragnienie dodajemy tylko dla porządku.

fot. www.sxc.hu
Źródło: oneco.biofach.com

Brak postów do wyświetlenia