Ekologiczne jedzenie

Pasta jajeczna nie tylko na Wielkanoc!

Akcja promocyjna

Czym stylizować włosy?

Ekologiczne jedzenie

Jak czytać etykiety?

Ekologiczne jedzenie

Żurek wielkanocny [przepis]

Akcja promocyjna

Jak Sinupret wspiera walkę z problemami zatokowymi dzięki swojemu ziołowemu składowi?

biokurier w pdf - Czytaj online

Biokurier 5 razy w roku dystrybuowany jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną, gabinetach dietetycznych, marketach prowadzących sprzedaż produktów BIO. Nasze czasopismo możecie również zamówić z dostawą bezpośrednio do domu. Zachęcamy do lektury aktualnego numeru (oraz archiwalnych) w interaktywnej wersji on line.

Reklama

Linia elektrycznych kosiarek do trawnika od STIGA została stworzona z celem zapewnienia efektywnego, komfortowego i ekologicznego dbania o mały ogród. Kosiarki do koszenia trawy od STIGA są proste w obsłudze, niezawodne i trwałe, idealne do klasycznej pielęgnacji trawnika. Są one szczególnie przydatne w ogródkach przydomowych dzięki zastosowaniu kabla zasilającego. Oferujemy szeroką gamę modeli z różnorodnymi funkcjami cięcia: opcje ze zbiornikiem na trawę, funkcją mulczowania czy też wyrzutem od tyłu, by sprostać różnym wymaganiom.

 

ekologiczny styl życia, żywność eko - porady, przepisy, właściwości
kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem na białym tle
Ekologiczne jedzenie

Pasta jajeczna nie tylko na Wielkanoc!

Pasta jajeczna to świetna alternatywa dla wędlin i serów, które najczęściej królują na naszych kanapkach. Można ją przygotować na wiele sposobów, dopasowując do preferencji swojej rodziny. I smakuje dobrze nie tylko na Wielkanoc.

Czytaj więcej »
kobieta czyta etykiety
Ekologiczne jedzenie

Jak czytać etykiety?

Do historii przeszły czasy, gdy bezrefleksyjnie wkładaliśmy produkty spożywcze do koszyka. Dziś zanim cokolwiek tam trafi, zerkamy etykiety. To tam bowiem znajdziemy całą listę istotnych dla nas informacji. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Żurek wielkanocny [przepis]

Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur. Jak robić wielkanocny żurek? By zrobić żurek, potrzebny jest jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok.

Czytaj więcej »
Nutri-score oznaczenia
Ekologiczne jedzenie

Nutri-score: co to jest i czy powinniśmy się nim kierować?

Nutri–score to jeden z systemów oceny żywności. Za pomocą znaku graficznego ma ułatwić podjęcie szybkiej decyzji zakupowej. Przypomina to trochę światła drogowe. I choć idea jest jak najbardziej słuszna, wykonanie – jak zauważają eksperci – pozostawia wiele do życzenia.

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Zielony Tydzień PIŻE: zdrowe jedzenie dla naszej planety

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej to kampania  zachęcająca do zakupu ekożywności od producentów żywności ekologicznej związana z Międzynarodowym Dniem Matki Ziemi. Odbędzie się po raz czwarty. Sprawdzamy, jak działa Zielony Tydzień.

Czytaj więcej »
tarta kajmakowa
Ekologiczne jedzenie

Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!

Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do pieczenia, zapoznaj się ze wskazówkami, które sprawią, że wypiek na pewno się uda!

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Tarta. Co to za ciasto i co warto o nim wiedzieć?

Tarta jest znakomitym przykładem deseru, który bardzo szybko skradł nasze serca, mimo że jeszcze niedawno mało kto wiedział o jego istnieniu. I może właśnie tempo kariery tego wypieku sprawiło, że właściwie niewiele o nim wiemy. Czym tarta różni się od zwykłego ciasta? Skąd pochodzi i kto jest mistrzem tego deseru? Jakie są jego rodzaje? Która

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Czarnuszka (kmin czarny) – co warto o niej wiedzieć?

Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, skąd zawędrowała na południe Europy i dalej. Jako roślina lecznicza i przyprawa znana jest od starożytności. Nazwy stosowane zamiennie to czarnucha, kmin czarny, panna w zieleni, kąkolnica.

Czytaj więcej »
widok z góry na jajka kurze, strusie, gęsie
Ekologiczne jedzenie

Jajko wielkanocne nie tylko od kury

Jajko wielkanocne kojarzy się nie tylko ze świątecznymi potrawami, ale też ozdobami. I choć bez niego trudno wyobrazić sobie koszyczek wielkanocny, zwyczaj ten nie ma uzasadnienia biblijnego. Ale nie o tradycjach będziemy dziś pisać, a różnych rodzajach jaj, po które warto sięgnąć. 

Czytaj więcej »
warzywa ekologiczne
Ekologiczne jedzenie

Polski rynek żywności ekologicznej najlepsze lata ma przed sobą

Różnica w rozwoju polskiego rynku żywności ekologicznej a miejscem, w którym znajdują się rynki krajów zachodniej Europy jest znacznie większa niż różnice rozwojowe pomiędzy tymi krajami. Polska ma duży potencjał do rozwoju – uważa Dennis Hvam, international market director z organizacji Organic Denmark.  

Czytaj więcej »
sposób na babkę wielkanocną babka szpinakowa
Ekologiczne jedzenie

Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A gdyby tak w tym roku zachwycić gości czymś zupełnie innym? Mamy coś, co zachwyci nie tylko smakiem, ale też będzie ozdobą wielkanocnego stołu.

Czytaj więcej »
babka drożdżowa
Ekologiczne jedzenie

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa być może dla wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Nasze mamy i babcie przygotowywały je dzień lub dwa przed Wielkanocą i pilnie strzegły, by nikt nie podjadał ciasta przed świętami. Jeśli chcecie przypomnieć sobie ten smak i aromat, sięgnijcie po przepis na babkę drożdżową.

Czytaj więcej »
wielkanocny stół
Ekologiczne jedzenie

Przepis na Wielkanoc. Co dobrego ugotować?

Przepis na Wielkanoc dobrą, ale i zdrową? Jeśli właśnie tego szukacie, to świetnie trafiliście. W naszym serwisie mamy do zaoferowania mnóstwo inspirujących przepisów na dania wytrawne i ciasta, również w wersji wegańskiej. Poznajcie zatem nasze pomysły kulinarne na święta wielkanocne. Podpowiemy, jak ugotować żurek i jakie ciasto na Wielkanoc będzie odpowiednie.

Czytaj więcej »
suszone zioła na sznurku
Ekologiczne jedzenie

Zioła: zdjęcia i nazwy najpopularniejszych w Polsce ziół

Zioła, zdjęcia i nazwy których tu pokażemy, znają chyba wszyscy. Dla jednych to rośliny lecznicze, dla innych pospolite chwasty. Warto jednak wiedzieć, że w tych niepozornych kwiatach i liściach kryje się mnóstwo składników pozytywnie wpływających na organizm. 

Czytaj więcej »
ciasto bez jajek
Ekologiczne jedzenie

Czym zastąpić jajka?

Czym zastąpić jajka, kiedy dieta albo problemy zdrowotne nie pozwalają nam ich jeść? Jak piec bez nich ciasta? I co zamiast jajka do panierowania? Sprawdźmy! 

Czytaj więcej »
czosnek niedźwiedzi na szarym tle
Ekologiczne jedzenie

Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie

Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko aromatyczną przyprawą, ale też ze względu na znaczną zawartość flawonoidów, chlorofilu oraz karotenoidów bardzo zdrową. Wykazuje właściwości przeciwgrzybowe, przeciwrakowe, przeciwbakteryjne i diuretyczne. Warto go włączyć do codziennej diety. Tylko w jakiej postaci: surowej, suszonej czy może kiszonej?

Czytaj więcej »
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - PRZEPISY
Ekologiczne jedzenie

Żurek wielkanocny [przepis]

Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur. Jak robić wielkanocny żurek? By zrobić żurek, potrzebny jest jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok.

Czytaj więcej »
tarta kajmakowa
Ekologiczne jedzenie

Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!

Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do pieczenia, zapoznaj się ze wskazówkami, które sprawią, że wypiek na pewno się uda!

Czytaj więcej »
sposób na babkę wielkanocną babka szpinakowa
Ekologiczne jedzenie

Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A gdyby tak w tym roku zachwycić gości czymś zupełnie innym? Mamy coś, co zachwyci nie tylko smakiem, ale też będzie ozdobą wielkanocnego stołu.

Czytaj więcej »
pudding
Ekologiczne jedzenie

Pudding ryżowy z owocami i biszkoptami

Pudding ryżowy to szybki deser, który z przyjemnością zje cała rodzina. Można go przygotować na kilka sposobów, w zależności od preferowanych smaków i dostępnych składników. Mamy dla Was dwa inspirujące przepisy.

Czytaj więcej »
pączki ziemniaczane
Ekologiczne jedzenie

Pączki ziemniaczane z łyżki

Pączki ziemniaczane z łyżki to przepis idealny na ostatki. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, o czym przekonuje Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Faworki. Jak zrobić karnawałowe chrusty?

Faworki (chrusty) to jeden ze słodkich symboli karnawału. Wypiekano je w wielu polskich domach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są lekki, chrupiące i bardzo smaczne. A jak je przygotować? Sprawdzonym przepisem na faworki dzieli się Joanna Matyjek, autorka bloga oraz słynnego studia „Odczaruj Gary”, która wydała właśnie książkę „Sama słodycz. Ciasta, torty i desery”.

Czytaj więcej »
pokrojony chlebek bananowy na blaszce
Ekologiczne jedzenie

Jak zrobić chlebek bananowy?

Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu, ale co najważniejsze pozwala na wykorzystanie przejrzałych bananów, które dość często trafiają na śmietnik. Podpowiadamy, jak zrobić chleb bananowy, z czym go jeśc i jak przechowywać.

Czytaj więcej »
zupa dyniowa z grzybami
Ekologiczne jedzenie

Zupa dyniowa z grzybami [na święta i nie tylko!]

Zupa dyniowa kojarzy się nam z jesienią, jednak chcemy pokazać, że pasuje też idealnie na Boże Narodzenie. Z jej smakiem doskonale komponują się leśne grzyby. Podpowiadamy, jak ugotować niebanalną w smaku zupę z dyni i uczynić z niej świąteczne danie. 

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Kimchi z czerwonej kapusty [przepis]

Kimchi z czerwonej kapusty pięknie wygląda i świetnie pasuje do wigilijnej ryby. Na stole pełnym dań na ciepło i domowych słodkości jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem o wyrazistym smaku i pięknym kolorze. Tę potrawę trzeba jednak odpowiednio szybko przygotować.

Czytaj więcej »
zakwas z buraków w słoiku
Ekologiczne jedzenie

Zakwas z buraków. Jak zrobić?

Zakwas z buraków to podstawowy składnik wigilijnego barszczu. Ale to też naturalna moc witamin i składników odżywczych. Warto więc pić go przez cały rok. Kiedy szczególnie jest polecany? Jak kisić buraki? I jak zrobić barszczyk czerwony? Podpowiadamy. 

Czytaj więcej »

Biokurier to czasopismo i portal o ekologicznym stylu życia, żywności ekologicznej (przeczytaj jak rozpoznać żywność eko) oraz ogrodnictwie przyjaznym naturze. Piszemy także o zero waste i ekoturystyce. Ukazujemy się 5 razy w roku. Znajdziesz nas w pobliskim sklepie z żywnością ekologiczną lub zaprenumerujesz bezpośrednio do domu.

Na naszym portalu znajdziesz także bieżące informacje dotyczące rynku żywności ekologicznej: wydarzenia, trendy, ekotargi, konferencje, szkolenia.

Szukasz najważniejszych informacji dotyczących żywności ekologicznej? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny dział: Żywność ekologiczna – informacje

Żywność ekologiczna - najważniejsze informacje. Prawo. Oznakowanie

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna – regulacje prawne

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna to terminy, których nie można używać wedle własnego uznania. Producent, który chce, aby jego produkt był ekologiczny musi spełniać określone normy prawne i legitymować się certyfikatem poświadczającym zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego. Kto ustala te zasady? Jakie regulacje prawne dotyczą żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego?

Czytaj więcej »

Ogród ekologiczny - jak uprawiać i dbać?

kosiarka

Na co zwrócić uwagę, kupując kosiarkę do trawy?

Perfekcyjnie przystrzyżony trawnik to marzenie każdego z nas. Aby zieleń okalająca dom zawsze prezentowała się idealnie, należy oczywiście regularnie o nią dbać, ale też mieć odpowiedni sprzęt. Zdecydowanie najważniejszym narzędziem będą w tym przypadku kosiarki do trawy. Wybierając dla siebie idealny model, warto więc zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Jakich? Jakie cechy ułatwią i

Czytaj więcej »
kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki: właściwości i zastosowanie

Kiełki rzodkiewki są dość popularne. Nie jest to dziwne, zwłaszcza że nie sprawiają problemu w hodowli, mają charakterystyczny smak i są bardzo zdrowe. Jeśli jednak dotychczas nie używałeś ich w swojej kuchni, spróbujemy przekonać Cię, dlaczego warto. Podpowiadamy również, do czego je wykorzystać. 

Czytaj więcej »