Sery z surowego mleka w centrum uwagi podczas Festiwalu Cheese 2017

Cheese to międzynarodowy festiwal organizowana przez Slow Food i miasto Bra. Poświęcona jest wysokiej jakości tradycyjnie wytwarzanym produktom mleczarskim. W tym roku organizatorzy chcą zwrócić uwagę na sery z surowego mleka oraz temat naturalności.

20. edycja Festiwalu Cheese odbędzie się w dniach 15-18 września 2017 roku w Bra (Włochy). Odbywająca się co 2 lata impreza doprowadziła do powstania międzynarodowej sieci producentów serów, pasterzy, serowników i znawców serów. Co dwa lata zjeżdżają oni do Bra, aby zaprezentować swoje produkty, spotkać się z publicznością i porozmawiać na temat wyzwań, przed którymi stają i innych istotnych spraw dotyczących mleczarstwa.

W ostatniej edycji Cheese, która miała miejsce w 2015 roku, wzięło udział ponad 270 000 zwiedzających, w tym 30% z zagranicy oraz ponad 300 wystawców z 23 krajów.

czytamy w komunikacie przesłanym przez Slow Food.

Sery z surowego mleka w centrum debaty

W centrum debaty na Cheese 2017 będą sery z surowego mleka. Po raz pierwszy na stoiskach włoskich, jak i międzynarodowych królować będą sery krowie, owcze i kozie wytworzone wyłącznie z surowego mleka. Jest to duży krok w kierunku podniesienia i tak wysokiego poziomu jakości wystawianych serów. Sery z surowego mleka opowiadają o niezmierzonym dziedzictwie różnorodności biologicznej: pastwiskach, rasach zwierząt, różnych rodzajach mleka, umiejętnościach i tradycjach; uosabiają one te wartości w przeciwieństwie do żywności masowej, która jest ujednolicona i jałowa

– czytamy w komunikacie prasowym przesłanym przez Slow Food.

Powstanie ruch na rzecz surowego mleka?

Ta edycja Cheese ma na celu stworzenie ruchu na rzecz surowego mleka i zaplanowanie jego przyszłych działań. W wielu krajach sprzedaż surowego mleka jest zabroniona lub ograniczona, co oznacza, że producenci nie mogą wytwarzać tradycyjnych serów z surowego mleka, a konsumenci zostają pozbawieni prawa wyboru.

Walka w obronie surowego mleka, przeprowadzona przez Slow Food od pierwszych edycji Cheese, osiągnęła znaczące rezultaty, dzięki czemu sieć małych producentów objęła nawet takie kraje, jak Republika Południowej Afryki, Brazylia i Argentyna. Jednakże wiele jeszcze pozostaje do zrobienia.

Ser naturalny czyli?

Kolejnym motywem przewodnim Cheese 2017 jest temat naturalności (ściśle związanej z zastosowaniem enzymów przemysłowych w produkcji sera), któremu poświęcony będzie cały sektor.

Ser naturalny to ser wyprodukowany bez użycia drożdży przemysłowych. Dzisiaj większość mleczarni nie przetwarza ręcznie mleka; drewno jest materiałem zabronionym w zakładach mleczarskich, a mleko przepływa z rury do rury, ze stali do stali, w jałowym środowisku, które hamuje wzrost flory bakteryjnej. To oznacza ogromną utratę różnorodności biologicznej.

Producenci serów kupują gotowe enzymy, które dodawane są do mleka w celu rozpoczęcia procesu krzepnięcia i uzyskania bardziej pewnego, spójnego produktu z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia nieprawidłowości. Ten wygodny skrót, który eliminuje wady, ale ujednolica smak, przynosi zyski kilku międzynarodowym firmom produkującym pakiety kultur serowarskich. Przez lata Slow Food zachęcało producentów do niekorzystania z kultur startowych lub unikania tych, które produkowane są przez koncerny. Jako alternatywa proponowane jest przygotowanie kultur bakterii mlekowych samemu (podobnie jak przygotowany jest zakwas, czy ocet), utrzymując w ten sposób naturalną florę bakteryjną oraz charakterystyczny smak i zapach sera.

Warsztaty i degustacje podczas Cheese 2017

Program Cheese 2017 obejmuje 35 warsztatów i degustacje z przewodnikiem, które pozwolą odkryć świat różnorodności biologicznej mleka. Zorganizowane będą także kolacje, które będą okazją do spotkania się z najlepszymi kucharzami kuchni włoskiej i międzynarodowej i spróbowania ich dań popisowych; oraz konferencje dotyczące zagadnień związanych z dobrostanem zwierząt, globalnym ociepleniem, żywieniem i zdrowiem.

Strona internetowa festiwalu: http://cheese.slowfood.it