Relacja z Targów EcoFamily 2013 w Kielcach

III edycja targów EcoFamily już za nami! W dniach 30 listopada – 1 grudnia 2013r. odwiedzający hale targów w Kielcach mogli uczestniczyć w kilku imprezach dedykowanych sektorowi rolnictwa ekologicznego. Mimo dzielenia hali z Targami Prezentów Artystycznych STREFA HANDMADE Targi EcoFamily skupiły w tym roku 79 wystawców z branży rolnictwa ekologicznego oraz ponad 7,5 tys. odwiedzających

Targi zapoczątkowała konferencja “Wsparcie dla producentów ekologicznych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013” zorganizowana przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Na spotkaniu producentów i przetwórców żywności ekologicznej omawiane były aspekty przyszłości sektora rolnictwa ekologicznego w kontekście PROW 2014-2020r.

O dopłatach dla eko rolnictwa

Wielkimi krokami zbliża się perspektywa przekazania 435 mld EUR na rolnictwo przez Komisję Europejską, co stanowi 40% całego budżetu UE, z czego 300 mld EUR przeznaczone zostanie na dopłaty bezpośrednie. W kolejnej perspektywie PROW kraje członkowskie kłaść nacisk mają również na promocję i lepszą organizację rynków zbytu. Malejący udział rolnictwa w łańcuchu dostaw żywności ma zostać zahamowany poprzez Wspólną Organizację Rynków Rolnych. Konferencja skupiła ponad 400 słuchaczy z całej Polski.

Podczas rozmów z samymi producentami nadal pojawiają się konkretne pytania: czy środki przeznaczone na modernizację gospodarstw będą dostępne dla przeciętnego rolnika, czy będzie możliwość uproszczenia procedur wymaganych przy ubieganiu się o wsparcie z funduszy unijnych, czy nadal będą dotowane wielohektarowe uprawy, z których ani kilogram nie trafi na rynek? Martwi też fakt planowanej dywersyfikacji płatności do upraw ekologicznych, która dotknie głównie najbardziej produktywne towarowe gospodarstwa. Spowodować to może dalszy wzrost udziału produktów zagranicznych na naszym rynku. Oprócz dużej dawki wiedzy o nowych możliwościach wsparcia producentów i przetwórców zwiedzający mieli okazję zasmakować pysznych potraw przygotowywanych przez kucharzy reprezentujących Stowarzyszenie Polska Ekologia. Uznany kucharz Gonzalez Carlos Tejera częstował gości pysznym rosołem z królewskiego kapłona, zupą dyniową czy gulaszem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na targach nie brakowało rolników, którzy przywieźli ze sobą produkty używane do degustacji. Konsument więc miał możliwość bezpośredniego kontaktu z producentem, kucharzem oraz samym produktem końcowym. Sami kucharze również chwalili sobie obecność na targach kieleckich – dobra organizacja, bardzo miła obsługa techniczna oraz profesjonalna obsługa ochroniarska – mówi Pan Zdzisław Czepiga, kucharz.

Nagrody dla najlepszych eko sprzedawców

Stowarzyszenie Polska Ekologia nagrodziło najlepszych Eko-sprzedawców oraz najlepsze sklepy z żywnością ekologiczną 2013r. Gratulujemy Organic Corner – Food Store & Bistro w Warszawie za zajęcie I miejsca.  Gratulacje również dla sklepów Smak Natury – II miejsce oraz Magiczny Ogród w Lublinie – III miejsce.

Natomiast za zajęcie I miejsca w kategorii najlepszy eko-sprzedawca wygrany otrzymał voucher o wartości 2500zł na wycieczkę w góry. Gratulujemy Pani Agacie Czamańskiej za zajęcie I miejsca, Pani Katarzynie Mirek – II miejsca oraz Barbarze Kwiatosz – III miejsca.

Targowe ciekawostki

Podczas targów można było dowiedzieć się o leczniczych właściwościach ekologicznego jarmużu. Jarmuż to jedno z najwartościowszych warzyw na świecie, któremu przypisuje się między innymi działanie anty rakowe i przeciwmiażdżycowe. Walory zdrowotne jarmużu związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną zawartością witamin antyoksydacyjnych – mówi Pan Leszek Czekaj, który wraz z synem Przemkiem prezentowali na stoisku jarmuż wraz z dynią Hokkaido. Pan Czekaj chwali sobie obecność podczas targów, gdzie promuje koncepcję Zdrowej Paczki.

Zdrowa Paczka to inicjatywa mająca na celu bezpośrednią sprzedaż, od producenta do konsumenta. Jako, że bezpośrednia sprzedaż promuje godziwe wynagrodzenie za ciężką pracę rolnika, a przy tym konsument może mieć pewność skąd pochodzi zakupiona przez niego żywność, trzymamy kciuki za Zdrową Paczkę! Kolejnym zasługującym na uwagę stoiskiem było stoisko nieformalnej grupy zaprzyjaźnionych ze sobą rolników ekologicznych z powiatu pińczowskiego odznaczające się dużą ilością świeżych produktów.

Państwo Dorota i Józef Kokotowie już od wielu lat pielęgnują wzajemne wspieranie się w sprzedaży swoich produktów. Nieformalna grupa obejmuje obecnie ok. 10 gospodarstw, o średniej wielkości 10ha. Wypracowana współpraca i przyjaźń rolników godne są naśladowania. Ważnym aspektem, na który zwróciła Pani Dorota uwagę jest fakt podniesienia wieku emerytalnego. Dla rolników oznacza to duży problem, jako że następne pokolenie nie chce czekać kolejnych lat na przejęcie gospodarstw, co powoduje odchodzenie młodzieży z gospodarstw. Kolejne targi i inicjatywy sektora rolnictwa ekologicznego świadczą o ciągłym rozwoju i rosnącym rynku zbytu produktów. Miejmy nadzieję, że te elementy przekonają młode pokolenie do kontynuowania rodzinnych tradycji.

W tym roku oficjalnym partnerem strategicznym targów EcoFamily była w tym roku jednostka certyfikująca Ekogwarancja PTRE, która podczas targów obchodziła swoje 20-lecie, natomiast partnerem wspierającym było Stowarzyszenie Polska Ekologia.

tekst i zdjęcia: Monika Styczek

Brak postów do wyświetlenia