Raport PAN krytykuje system wsparcia dla rolnictwa ekologicznego

Obowiązujący aktualnie system dopłat do rolnictwa ekologicznego i skomplikowane przepisy dotyczące przetwarzania i sprzedaży żywności nie sprzyjają producentom ekologicznym – czytamy w raporcie Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.

Autorzy raportu “Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego” zwracają uwagę na to, że większość rolników posiadających ekologiczny certyfikat nie koncentruje się na produkcji żywności, ale całą działalność podporządkowują otrzymaniu maksymalnej stawki dopłat. Naukowcy dodają również, że niekorzystne jest znaczące zróżnicowanie wsparcia ze względu na rodzaj upraw.

“Z uzyskanych informacji wynika, że obecny system wsparcia tj. dopłaty do hektarów niezależnie od tego czy rolnik produkuje żywność czy nie, spowodował wzrost jej ceny” – mówił, cytowany przez media, Jakub Jasiński (dyrektor biura w kancelarii Prezydenta RP) – współautor raportu.

Według rolników jest to jedna z barier ograniczających powiększanie gospodarstwa ekologicznego. Naukowcy zwrócili także uwagę na małą liczbę ekologicznych przetwórni (w Niemczech i w Wielkiej Brytanii na jedną przetwórnię przypadją dwa gospodarstwa ekologiczne, w Polsce – 85) a co za tym idzie bardzo częstą sprzedaż surowca bio na rynek konwencjonalny.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Raport zaprezentowano w poniedziałek 25 listopada.  Jego autorami są: dyrektor biura w kancelarii Prezydenta RP Jakub Jasiński, dr Sylwia Michalska oraz dr Ruta Śpiewak z Instytutu Rozwoju Wsi i Rozwoju Wsi PAN.

Więcej informacji na temat raportu stronach Gazety Wyborczej

Brak postów do wyświetlenia