Proso ekspandowane i orkisz ekspandowany – nowości na ekorynku

 

Orkisz i proso ekspandowane bio

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ekspandowane ziarna orkiszu i prosa w jakości ekologicznej – to nowa propozycja Symbio, jednego z większych polskich producentów i dystrybutorów żywności ekologicznej.

 

Ekspandowanie, czyli…

Ekspandowanie to proces technologiczny polegający na podgrzaniu ziaren i doprowadzeniu do tego, że zwiększają swoją objętość – „rozrywają się”.  Większość właściwości odżywczych (makro i mikro elementów) zbóż nie zostaje naruszonych wskutek tego procesu.  Zarówno orkisz i jak i proso dostępne są w opakowaniach 100g.

Orkisz i proso ekspandowane. Jak wykorzystać?

Ekspandowany orkisz i proso świetnie nadają się do uzupełnienia śniadań (np. jako wzbogacanie musli albo dodatek do jogurtu), ale stosować je można także przy okazji różnego rodzaju wypieków.  Od dłuższego czasu na rynku dostępne są ekspandowane ziarna amarantusa albo pszenicy. Ciekawe, czy orkisz i proso podążą śladem ich coraz większej popularności wśród entuzjastów zdrowego odżywiania…

Właściwości zdrowotne orkiszu i prosa

Orkisz to poprzednik dzisiejszej pszenicy. Posiada wiele pozytywnych dla zdrowia składników, m.in.: wysokowartościowe białko, o innej niż pszenica strukturze oraz wiele kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych. W ziarnach znajdziemy także witaminy – A,E,D oraz B1, B2 i B6 oraz żelazo, magnez, fosfor i wapń.

Więcej informacji w tekście:

Orkisz Niegdyś zapomniany, dziś poszukiwany?


Proso także jest jedną z dłużej uprawianych przez człowieka roślin. Przez konsumentów znane najbardziej pod postacią kaszy lub płatków jaglanych. Pod względem zawartości białka i tłuszczu proso przewyższa jęczmień czy grykę a ich wartość energetyczna podobna jest do ryżu czy gryki, które jednak przewyższa pod względem składników odżywczych. 

Więcej informacji w tekście: Odkrywamy ekologiczne proso i kaszę jaglaną

Brak postów do wyświetlenia