Produkty regionalne i tradycyjne – poradnik producentów

Wytwarzanie żywności ekologicznej w zgodzie z prawem wymaga od producentów sporo wiedzy i poświęceń. Początki są trudne, zwłaszcza dla małych przetwórców i rolników. Poradnik „Produkty regionalne i tradycyjne w krótkich łańcuchach żywności” ma im w tym pomóc.

Napisana pod refakcją Zofii Winawer obszerna (blisko 200 stron) książka powstała dzięki doświadczeniom nabytym podczas kilkuletniej współpracy z producentami w Polsce, pogłębionej o doświadczenia z wizyt studyjnych w innych krajach, przede wszystkim we Francji. Celem było przedstawienie pożytecznych dla producentów, ale i konsumentów, rozproszonych informacji dotyczących różnych aspektów produkcji i dystrybucji produktów rolno – spożywczych wysokiej jakości.

 Jak czytamy we wstępie: Niniejszy poradnik nie jest aktem prawa. Nie jest też instrukcją wydaną przez jedną z wielu instytucji, z którymi producent ma do czynienia. Został napisany właśnie dlatego, że takich instytucji jest bardzo wiele i trudno jest się rozeznać w ich przepisach. Są też i takie, o których producent nie wie, dopóki same się do niego nie zgłoszą, a to już może mieć dla niego nieprzyjemne konsekwencje.

To napisana w sposób przejrzysty i przystępny publikacja, która oprócz szczegółowych informacji dotyczących różnego rodzaju wymogów i regulacji dostarcza również konkretnych przykładów osób i firm, którym udało się je spełnić (to zdecydowanie największy plus tej publikacji!). Zaprezentowane zostały, m.in. serowarnie: Ranczo Frontiera, Spiżarnia Choczewska czy gospodarstwo Bożeny i Daniela Sokołowskich w okolicach Jeleniej Góry.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Tematyka książki (spis rozdziałów):

1.Rolnik producentem żywności
2.Produkujemy zgodnie z przepisami fiskalnymi dotyczącymi działalności gospodarczej i rolniczej
3.Organizowanie się dla wspólnego wytwarzania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych
4.Lokalne i tradycyjne przetwórstwo
5.Opowieść o dwóch serowarniach
6.Poradniki dobrych praktyk, dotyczące higieny produktów i usług związanych z produkcją i konsumpcją artykułów rolno-spożywczych
7.Od producenta do konsumenta „z ogrodu na talerz” we Francji
8.Przykład producenta, który radzi sobie jak umie bez poradnika dobrych praktyk
9.Produkcja wina, a nawet śliwowicy
10.Organizacja Slow Food – sprzymierzeni z producentami
11.Z pola na stół, czyli doświadczenia pewnych restauratorów o slofoodowym zacięciu

Autorka książki, Zofia Winawer to członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, członek Slow Food Warszawa, smakoszka, sprawdzona kucharka domowa, w latach: 1994-1999 autorka przepisów kulinarnych do Magazynu Gazety Wyborczej.

Wydawcą książki jest Fundacja „Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej” w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”. Książki są bezpłatne, można zamawiać je w siedzibie fundacji przy ul. Miedzianej 3A w Warszawie.

Oprac. Kp

Brak postów do wyświetlenia