Produktów bezglutenowych przybywa

bez glutenu
Źródło: materiały prasowe Soligrano

Produkty bezglutenowe budzą w ostatnim czasie duże zainteresowanie. Są dostępne w wielu sklepach w stałym asortymencie. To dobra wiadomość dla osób nietolerujących glutenu i chorych na celiakię. 

Już nie tylko wybór produktów bezglutenowych jest duży. Powstają też restauracje serwujące dania wolne od glutenu. Zapotrzebowanie jest coraz większe, zwłaszcza że do łask wracają stare odmiany zbóż. Chcemy jeść zdrowiej i bardziej różnorodnie. Urozmaicamy naszą dietę na różne sposoby, m.in. włączając do niej przez lata zapomniane zboża.

Organizacja Narodów Zjednoczonych podaje, że na świecie jest ćwierć miliona gatunków roślin jadalnych, ale w użyciu jest tylko 3 proc. z nich. Na potęgę jadamy ryż, kukurydzę i pszenicę. Nasza dieta jest monotonna i coraz bardziej uprzemysłowiona.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

O diecie bezglutenowej ze smakiem [wywiad]

Zapomniane zboża wśród produktów bezglutenowych

Kilkaset lat temu w diecie mieszkańców Polski obecne były szarłat, orkisz, żyto, proso czy ber. Zboża te albo nie zawierają glutenu, albo mają go znacznie mniej. Dziś wracają do łask i można je kupić w wielu sklepach.

Choć dawniej w Polsce proso czy amarantus były powszechnie uprawiane, to na początku XXI wieku sięgali już po nie nieliczni. Trudno je było dostać, a wiedza o tym, jak je przygotować tak, aby były apetyczne, zanikła. Teraz coraz więcej osób korzysta z tego, że istnieją łatwe do przyrządzenia, zdrowe i bezglutenowe produkty oparte właśnie na tych składnikach

– mówi Agnieszka Wasiak, Dyrektor Sprzedaży w Soligrano.

Amarantus – właściwości i wykorzystanie. Poznajcie 5 faktów na jego temat!

Odmiany dawnych zbóż dostępne są m.in. w postaci ekspandowanej. Są idealne jako dodatek do jogurtu i musli. Można też jeść je jako samodzielną przekąskę.

Brak postów do wyświetlenia