PRO-BIO poszukuje alternatywy dla oleju palmowego

Od początku swojej działalności firma PRO-BIO zajmuje się wytwarzaniem i dystrybucją wysokiej jakości certyfikowanej żywności ekologicznej z przejrzystym i zrównoważonym sposobem produkcji oraz identyfikowalnością pochodzenia. Olej palmowy oferowany przez PRO-BIO pochodzi z regionu Santa Monica w Kolumbii a jego plantacja jest jedną z pierwszych firm w Ameryce Południowej, które już podczas sadzenia palm zaczęły stosować ekologiczne i społeczne standardy zgodne z certyfikatem RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil – Ruch na rzecz Zrównoważonego Oleju Palmowego).

„Plantacje palm olejowca gwinejskiego na wspomnianej farmie istnieją ponad 20 lat, a zbiory na nich prowadzone są z zastosowaniem bardzo przyjaznych dla środowiska naturalnego metod. Plantatorzy we własnych „szkółkach leśnych” przestrzegają praktyk rolnictwa ekologicznego, tak aby nie ingerowały negatywnie w lokalny ekosystem”, mówi Joanna Navrátilová z działu marketingu PRO-BIO.

„Naszym dotychczasowym założeniem była idea używania wyłącznie certyfikowanego przez RSPO oleju palmowego. Ze względu jednak na rosnące zainteresowanie klientów kwestią produkcji oleju palmowego, aktualnie ponownie rozważyliśmy nasze stanowisko i zdecydowaliśmy się na aktywne zastępowanie oleju palmowego innymi alternatywami. Pragniemy wyjść w ten sposób naprzeciw proekologicznym poglądom klientów. We współpracy z naszymi dostawcami będziemy modyfikować receptury produktów zawierających olej palmowy. Nie jest to łatwe i szybkie rozwiązanie, ale jesteśmy przekonani, że w najbliższym czasie uda się nam go zrealizować”, dodaje Joanna Navrátilová. Na początku bieżącego roku kierownictwo firmy wydało wewnętrzny zakaz włączania do naszego asortymentu nowych produktów zawierających olej palmowy.

Spożycie oleju palmowego na całym świecie wciąż rośnie, głównie ze względu na biopaliwa, w przeciągu ostatnich 15 miesięcy wyniosło 64,6 mln ton.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia