Poznań. Smaczne Lato w Mieście zainaugurowane z sukcesem

 

Smaczne Lato w Mieście to inicjatywa producentów rolnych, skupionych wokół Zielonego Targu, unikalnego na skalę Wielkopolski bazaru, na którym, tydzień w tydzień –od ponad czterech lat, mieszkańcy stolicy Wielkopolski mogą zaopatrywać się w zdrową żywność bezpośrednio od wytwórców. Pierwsza edycja wydarzenia spotkała się z ciepłym odbiorem odwiedzających.

Zamierzeniem pomysłodawców było zaproponowanie pozostającym latem w mieście poznaniakom (zarówno tym, którzy regularnie kupują zdrową żywność na Zielonym Targu, jak i tym, którzy tego miejsca jeszcze nie znają) ciekawego i, przede wszystkim smakowitego pomysłu na spędzenie sobotniego, wakacyjnego przedpołudnia. Wszyscy, którzy zechcieli pofatygować się (pomimo niezwykle upalnej aury, jaka panowała w ostatni weekend) na Plan Bernardyński, mogli spróbować specjałów, przygotowywanych na bieżąco przez samych wystawców z ich własnych produktów. 

Menu Smacznego Lata w Mieście

A do próbowania było wiele: jajecznica z jaj ekologicznych kur zielononóżek z gospodarstwa Jachna, smażona na boczku z podbydgoskiego Rolmięsu, chłodnik na bazie naturalnych jogurtów i kefirów z Gospodarstwa Ekologicznego Mariana Nowaka, czy też typowo wielkopolskie pyry (oczywiście także lokalne, z ekologicznych upraw w gospodarstwie Bio Appetit Państwa Suchorskich) z gzikiem na bazie ricotty od Marka Grądzkiego.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Były również warzywa własnoręcznie grillowane przez Rafała Dendka, właściciela ekologicznego gospodarstwa NaturPlon, smażone płotki oraz zupa rybna, które ze swojego rannego połowu przygotowywał Hubert Karolczak. Wszystkim tym można było raczyć się w cieniu zielonotargowych parasoli i przy rozstawionych specjalnie na tę okazję stolikach.

Przechadzając się po licznych stoiskach można było natknąć się na jeszcze inne, pobudzające nie tylko kubki smakowe, ale także wyobraźnię, specjały, np. zimną herbatę szpinakowo-miętową, wytrawne ciasto na bazie kaszy gryczanej i twarogu, czy też kozi jogurt ze świeżymi truskawkami. Była także, ze swoją inauguracyjną wizytą na Zielonym Targu, rodzinna Wytwórnia Lodów Miś z podpoznańskich Wronek, której zimne specjały w niesamowitych smakach (np. malinowe z kaszą jaglaną czy śmietankowe z siemieniem lnianymi karmelem) świetnie neutralizowały lejący się z nieba żar.

Zobacz więcej zdjęć z wydarzenia na profilu facebookowym Juliusza Podolskiego (De’GUSTATOR PR)

Tuż obok Zielonego Targu

W tym czasie funkcjonował „tradycyjny” Zielony. -O tej porze roku, oferowany na Targu asortyment obejmuje: świeże warzywa, zioła i owoce, pieczywo, nabiał i wędliny, oleje, soki, miody

Kiedy następna edycja?

Ubiegłotygodniowe Smaczne Lato w Mieście udało się lepiej niż przewidywali organizatorzy, dlatego już teraz zapraszają oni na kolejną jego edycję – 1. sierpnia. Również wtedy na wszystkich przybywających gości czekać mnóstwo bezpłatnych i przyrządzanych na miejscu smakowitości, muzyka na żywo oraz inne atrakcje (np. konkursy dla dzieci). Być może z własnym degustacyjnym menu pojawią się także zaproszeni szefowie kuchni ze znanych poznańskich restauracji.

Wszelkie informacje i szczegóły publikowane będą regularnie na stronie wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/822260974536448.
Zielony Targ to odbywające się przez cały rok, cotygodniowe targowisko producentów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych. W każdą sobotę, od ok 7 do 13, na poznańskim Placu Bernardyńskim swoje wyroby sprzedają wyselekcjonowani producenci i hodowcy. Targ wyróżniony został m.in. przez prestiżowy przewodnik Gault&Millau.

Strona Zielonego Targu na Facebooku: www.fb.com/PoznanskiZielonyTarg
Więcej informacji o Smacznym Lecie – na stronie wydarzenia: https://www.facebook.com/events/82226097453644

(kp) zdjęcia: Juliusz Podolski (De’GUSTATOR PR)

Brak postów do wyświetlenia