Poznań ma swój kulinarny kawałek Brazylii

Czy będąc w Poznaniu można poczuć się jak w Brazyli? Na pewno pomoże w tym wizyta w kawiarni Sorrir, której specjalność to superfood (zwłaszcza Acai) oraz kawa. Nierzadko w jakości BIO.

Rozmawiamy z Maciejem Staiszem jednym z założycieli kawiarni.

Biokurier: Skąd wzięła się nazwa lokalu i sam pomysł, jesteście w jakiś szczególny sposób związani z Brazylią?

Maciej Staisz: Otwierając naszą kawiarnię (Sorrir znajduje się przy ul. Ratajczaka 18D w „Pasażu Apollo”) szukaliśmy sposobów, aby się wyróżnić dlatego postawiliśmy na zdrowe jedzenie. Mało jest lokali, w których można zjeść zdrowo. Dziś przecież nikogo nie dziwi, aktywność fizyczna, a odpowiednia dieta jest jednym z ważniejszych elementów bycia “fit”. Obserwując zwiększone zainteresowanie Polaków zdrowym, a co ważne dobrym jakościowo jedzeniem, chcieliśmy zaoferować coś nowego, smacznego i przede wszystkim wartościowego. Na bazie naszych doświadczeń turystycznych szukaliśmy lokalnych specjałów, które nie są dostępne w Polsce, a dadzą nam ten specjalny wyróżnik. W taki sposób trafiliśmy na jagody Acai.

Dalej zaczęły się problemy gdyż owoc ten nie był dostępny u nas w kraju. Interesowała nas oczywiście pulpa owocowa, 100 % owoc, a nie suplementy na odchudzanie, które są najłatwiej dostępne. Tak właśnie jagody Acai powiązały nas z Brazylią, ponieważ po nich przyszły kolejne owoce z brazylijskiej dżungli a dalej Superfood’y. Każdy z nich w pewien sposób łączy nas z Brazylią, zaś sama koncepcja cafe to pomysł wzorowany na kawiarniach znajdujących się chociażby na ulicach Rio de Janeiro.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dwa główne produkty to kawa i acai? Co jest w ich przypadku wyróżnikiem wysokiej jakości?

Acai to brazylijska jagoda, która jako jedyna dostarcza niesamowicie ogromne ilości składników witalnych. Owoc zawiera najzdrowsze kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9, które niwelują poziom złego cholesterolu w organizmie, a podwyższają poziom tego dobrego. Dodatkowo zawiera proteiny, potas, wapń, magnez, cynk, miedź, witaminy A, B1, B2, B3, C, E, minerały, biokatalizatory, fosfor, aminokwasy, substancje odżywcze. Największą zaletą Açai jest jednak ogromna ilość antyoksydantów. Ze wszystkich przetestowanych owoców to właśnie jagody Açai są na pierwszym miejscu w rankingu ORAC, który mierzy zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze. Açai mają wszystko co potrzebne dla zdrowia. Spożywane profilaktycznie mogą chronić nas przed wieloma chorobami, spowalniać proces starzenia i dać zastrzyk energii na każdy dzień. Tutaj warto też wspomnieć, że jagody z racji tego, iż zawierają tłuszcze nienasycone bardzo szybko się psują. Do 12 godzin po zebraniu muszą zostać zamienione na pulpę owocową. Dlatego albo się je zamraża albo liofilizuje czyli zamienia na proszek. Nawet w Brazylii Acai jest jedzone w postaci zamrożonej pulpy. Ciężko odszukać tak zdrowy produkt, a podany jako Acai Bowl smakuje po prostu przepysznie. W ofercie mamy inne zdrowe owoce takie jak acerola czy graviola. Wszystkie Nasze owoce to bomby witaminowe, a każdy owoc charakteryzuje inne właściwości lecznicze i wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Inną kwestią jest kawa. Uwielbiamy ją pić i jest to nasze zainteresowanie. Chcemy aby nasi goście mogli spróbować wysokogatunkowej kawy w rozsądnej cenie. Ważna jest proporcja ceny do jakości. Posiadamy wiedzę na temat kawy i staramy się ją przekazywać naszym klientom. Kultura picia kawy to podobnie jak w przypadku Superfood temat rozwojowy. Polacy uwielbiają kawę, ale się na niej nie znają. Nie szukają walorów smakowych bo są przyzwyczajeni, że napój ten musi być gorzki a to nie prawda.

Do kogo kierujecie się przede wszystkim z ofertą, jaki jest pomysł na dalszy rozwój?

Staramy się docierać do osób w każdym wieku i otwierać ich świadomość na nowe, zdrowe smaki co jest oczywiście trudne. Przeciętny rodak uwielbia znane i określone smaki. Jak coś ma być słodkie to musi być ze śmietaną, czekoladą a najlepiej z podwójną porcją cukru. Mówimy tu oczywiście o masie. Z naszych obserwacji wynika, że ludzie mając do wyboru znany smak przykładowo mango i jagody Acai to wybierają ten pierwszy owoc. Dlaczego? Ponieważ tego drugiego nie znają i boją się spróbować czegoś nowego.

Z drugiej strony obserwujemy rosnący, zwłaszcza wśród młodych, trend zdrowego jedzenia. Dlatego naszym zadaniem jest dostarczenie odpowiedniej informacji, którą zawsze udzielamy gościom naszej kawiarni. Chcemy aby wiedzieli co jedzą i dlaczego ważna jest dobra dieta. Nasz klient nie je tylko słodkiego deseru z owocami jak chociażby w przypadku lodów tylko deser, który dostarcza mu bardzo ważnych składników odżywczych.

Oczywiście z naszej perspektywy najlepszy klient to doskonale poinformowany, dbający o zdrowie, aktywny fizycznie miłośnik zdrowego i ekologicznego jedzenia, ponieważ on najbardziej rozumie, dlaczego to ważne. Niestety nawet tacy bardzo często nie znają jagód Acai i ich właściwości. Dlatego w pierwszej fazie dla nowych klientów mamy stałą formułę, którą chcą lub nie chcą muszą wysłuchać zanim wybiorą nasze pyszności. Takie działania przynoszą skutek gdyż mamy już grono stałych miłośników zdrowych posiłków, a to cieszy. Nadal nie wiele jest miejsc, w których można zjeść zdrowo i świadomie. Duża część naszej klienteli to osoby aktywne fizycznie ale także alergicy czy „bezglutencowy”. Dlatego chcemy dać możliwość ludziom odwiedzenia miejsca w którym bezpiecznie zjedzą, odpoczną czy spotkają się ze znajomymi.

Jak szeroka jest oferta Sorrir, jak duży jest lokal?

Obecnie nasze menu to różne Bowl’e, kawy, smoothie, soki, fit ciasto i napoje. Można u nas spróbować egzotyczne Bowl’e ale też naturalną granolę wypiekaną przez nas. Chcemy wprowadzić również wegańskie i bezglutenowe kanapki. W dalszej przyszłości chcemy też dowozić nasze produkty do klienta jednak wymaga to specjalnego przygotowania. Sami także nadal eksperymentujemy z Superfoods. Badamy co z czym można łączyć i jak uzyskać nietuzinkowe smaki. Chcemy żeby nasze produkty były zdrowe, dobre jakościowo i do tego smaczne. W przyszłości planujemy dalej rozwijać się w stronę żywności z grupy Superfoods. Nasz lokal jest średniej wielkości, w środku mieszczą się 22 osoby a na zewnątrz w okresie letnim 12. Projektując Sorrir chcieliśmy aby każdy nie zależnie od pory roku mógł poczuć ciepły klimat Brazylii i chyba nam się to udało. Bardzo ważna była dla nas kolorystyka. Żółty i zielony to naturalnie Brazylia a do tego fiolet, który symbolizuje jagody Acai.

Sorrir
ul. Ratajczaka 18D
“Pasaż Apollo”
Poznań, 61-815

rozmawiał: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia