Powstała Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio

Carrefour Polska, Polska Izba Żywności Ekologicznej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego i Stowarzyszenie Ekołan to organizacje, które przystąpiły do Koalicji na rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO. Wkrótce dołączą kolejne podmioty.

Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio powstała 26 listopada 2018. Ma służyć budowie potencjału rolnictwa i przetwórstwa żywności ekologicznej oraz wzmocnieniu tego segmentu polskiego rolnictwa.

Pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Koalicja powstała pod patronatem Ministra Rolnictwa  i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Zadania organizacji to m.in.: wypracowanie standardów działania, rozwiązań problemów, opracowania gotowych projektów w zakresie gospodarczym, handlowym, edukacyjnym, społecznym i zdrowotnym, dotyczących rozwoju rynku żywności bio oraz upowszechnia wiedzy z tego zakresu wśród producentów, przetwórców, handlowców oraz konsumentów.

Liczę, że wspólnie z powołaną Koalicją na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio uda nam się osiągnąć synergię działań i wypracować satysfakcjonujące rolników i producentów rozwiązania

– powiedział Doradca w Gabinecie Politycznym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Krajewski, obecny na konferencji założycielskiej.

Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio  – kto wchodzi w skład grupy Inicjatywnej

W skład grupy członków Grupy Inicjatywnej Koalicji wchodzą:

  • dr Karol Krajewski, Doradca w Gabinecie Politycznym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • Christophe Rabatel, Prezes i Dyrektor Generalny Carrefour Polska,
  • Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej,
  • prof. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  • Mieczysław Babalski, rolnik ekologiczny i przewodniczący stowarzyszenia EKOŁAN.

Inicjatywa, która ma charakter w pełni wolontarystyczny, wzbudziła ogromne zainteresowanie w środowisku i zmobilizowała przedstawicieli innych organizacji, co zapewne będzie skutkować poszerzeniem kręgu Koalicji o nowych partnerów-sojuszników rozwoju rynku żywności bio.