Powstaje Polska Izba Żywności Ekologicznej

Szerzenie wiedzy o żywności ekologicznej, promocja bioproduktów, współpraca z mediami, reprezentowanie interesów branży – to tylko niektóre z zadań jakie stawiają przed sobą twórcy Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. W jej skład wejdą producenci, przetwórcy, sprzedawcy i rolnicy ekologiczni.

-Wciąż poszukujemy podmiotów chętnych do wstąpienia do izby. Chętnie udzielimy wszystkich niezbędnych informacji – mówi Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet S.A., który jest jednym z inicjatorów powstania organizacji.

Zadania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Polska Izba Żywności Ekologicznej będzie promować żywność ekologiczną w mediach oraz aktywnie występować ze sprostowaniami w sprawie wszelkich zarzutów i artykułów krytykujących żywność ekologiczną.

Członkami organizacji mogą zostać: jednostki certyfikujące, rolnicy ekologiczni, przetwórcy i konfekcjonerzy, dystrybutorzy oraz sklepy z żywnością ekologiczną.

Izba będzie silnym podmiotem, bo aby ją założyć wymagane jest pozyskanie 100 członków. – Do końca 2017 roku będziemy dążyć do osiągniecia co najmniej 120 członków izby – zapowiada Sylwester Strużyna.

Kiedy start?

Walne zgromadzenie i wybór władz organizacji planowane jest na 23 czerwca 2016.

Szczegółowe informacje pod adresem e-mail: krystynaradkowska[at]zwalcznude.pl

Karol Przybylak