Pomaga im Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej a teraz produkty są w Polsce

Aromatyczny, typowy dla bliskowschodniej kuchni za’atar, intensywnie pomarańczowy szafran, miód z czarnuszką, nadziewane bakłażany, dżem ze słodkiej dyni, pikantne suszone pomidory z oliwkami, sumak… Te i wiele innych produktów prosto ze wspieranej przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) spółdzielni Al-Jalama z północnej Palestyny właśnie trafiły do Polski.
Do tej pory te smakołyki zachwycały podróżujących do Ziemi Świętej turystów z całej Europy, w tym z Polski. Jesienią w Betlejem odbyły się spotkania, gdzie mieli oni okazję nie tylko poznać założycielki rolniczej spółdzielni i spróbować ich specjałów, ale również dokonać zakupu, wspierając tym samym działania i przedsiębiorczość tych kobiet – mówi Anna Radecka, koordynatorka projektu PCPM w Autonomii Palestyńskiej.

Żywność, która daje niezależność

Produkty pochodzą z położonej w północnej części Palestyny wsi Al-Jalama. Spółdzielnię założyły zdeterminowane kobiety, które pomimo społecznej marginalizacji pragnęły uniezależnienia i realnej zmiany swojego życia. Po ustaniu działania projektu PCPM lokalna organizacja handlowa nadal będzie wspierała inicjatywę kobiet.

Polacy, którzy nie odwiedzili w ubiegłym roku Palestyny po raz pierwszy mogli spróbować przysmaków z Al-Jalama podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food 2014, które odbyły się w październiku w Łodzi.

Produkty z Palestyny, ze względu na trudności z jakimi wiąże się ich sprowadzanie, ciągle stanowią w Polsce rzadko. Pojawiły się jednak też w sieci sklepów Kuchnie Świata.  Na luty planowane są pokazy gotowania z użyciem palestyńskich produktów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Więcej informacji na stronie: www.pcpm.org.pl

Brak postów do wyświetlenia