Pierwszy w Polsce Carrefour BIO ruszy w Warszawie. Jeszcze w tym roku

Carrefour BIO to nowy koncept, który sieć wdrożyła już na rynkach francuskim i hiszpańskim. Jeszcze w tym roku uruchomiona ma zostać pierwsza tego typu placówka w Polsce.

Docelowo koncept realizowany będzie w formacie franczyzy, jednak pierwszy sklep – którego otwarcie zaplanowane jest jeszcze w 2018 roku w Warszawie – uruchomiony zostanie w modelu ajencyjnym. Będzie to sklep testowy – od jego odbioru przez konsumentów zależy to, czy i jak koncept będzie rozwijany w kraju

– informuje biuro prasowe Carrefour.

Carrefour BIO. Co w ofercie?

W ofercie sklepu Carrefour BIO znajdą się produkty ekologiczne zarówno marki własnej Carrefour, jak i innych producentów.

Kolejna ekosieć na polskim rynku żywności BIO

W tej chwili na polskim rynku działa ok. 800-1000 (w zależności od sposobu liczenia) specjalistycznych sklepów z żywnością ekologiczną i zielarskich. W większych miastach obecne są także delikatesy sieci Organic Farma Zdrowia. 3 placówki posiada już sieć BioFamily.

Ekologiczne warzywa ze wsparciem. O projekcie Demokratyzacja BIO

W Gdańsku działa pierwsza placówka francuskiej sieci ekosklepów La Vie Claire. W ostatnim czasie bardzo intensywnie poszerzana jest oferta bioproduktów w supermarketach (także w Carrefourze, który wdraża właśnie program Act For Food) – czas pokaże na ile ten trend jest trwały i czy przeciętny polski konsument jest zainteresowany tego typu produktami.

Jakie trendy panują na europejskich rynkach żywności eko? Przeczytaj: Handel żywnością ekologiczną w Niemczech