Pierwsze certyfikaty Produkt Lokalny z Małopolski przyznane. Rozkręca się lokalna marka…

 

Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska.

Certyfikat jest potwierdzeniem, że receptura każdego z wyróżnionych produktów inspirowana jest lokalną historią i dziedzictwem przyrodniczo – kulturowym a jej wytwarzanie dobywa się na niewielką skalę z wykorzystaniem naturalnych surowców. Same produkty oraz ich składniki są w pełni identyfikowalne, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają warunkom przyrodniczym Małopolski i tutejszej tradycji. Każdy wytwórca, którego gospodarstwo lub produkty pomyślnie przejdą proces certyfikacji otrzymają prawo do posługiwania się znakiem Produkt Lokalny z Małopolski.

– Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski.  Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku – wyjaśnia Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Konsumenci poszukują lokalnych marek?

 Jest to jeden z pierwszych w Polsce regionalnych certyfikatów dedykowanych produktom wysokiej jakości, nierozerwalnie związanym są ze swoim miejscem pochodzenia. Wręczenie certyfikatów odbyło się 29 stycznia 2015 r. w Karczmie Rohatyna w Liszkach, pod Krakowem.

Konsumenci chcą kupować produkty żywnościowe bezpośrednio od rolnika i producenta. Tylko wtedy mogą mieć pewność, że produkt jest autentyczny. Cały czas zachęcamy do tego, ale nie zawsze łatwo jest dotrzeć do ich wytwórcy. Tworząc system certyfikacji Produkt Lokalny z Małopolski jako wspólne przedsięwzięcie ze współpracującymi rolnikami i producentami, ułatwiamy dostęp do autentycznych produktów – powiedział  Rafał Serafin, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Jak zdobyć certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski?

By przystąpić do procesu certyfikacji należy dokonać zgłoszenia swojego produktu lub gospodarstwa wypełniając specjalny formularz, a następnie oczekiwać na audyt certyfikujący przeprowadzany przez niezależną jednostkę. Udział w tym procesie jest bezpłatny a ważność takiego certyfikatu wynosi dwa lata.

Nad prawidłowym funkcjonowaniem całego procesu czuwa Rada Systemu Produkt Lokalny z Małopolski, której członkowie wyłaniani są spośród przedstawicieli organizacji partnerskich. Z naszej strony dokładamy wszelkich starań, aby monitorować wytwórców przez cały okres ich uczestnictwa w systemie – mówi Jacek Chyla, specjalista ds. certyfikacji Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Więcej na temat zasad funkcjonowania certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski?

Jakie korzyści dla producentów daje certyfikat?

Wszystkie certyfikowane  produkty sprzedawane będą w ramach Regionalnego Systemu Sprzedaży Produktów Lokalnych z Małopolski. Wyróżnieni wytwórcy mogą również skorzystać z różnych form wsparcia swojej działalności m.in. doradztwa technologicznego, prawnego oraz marketingowego. Ponadto, otrzymają pakiet materiałów promocyjnych i uzyskają możliwość udziału w kampanii edukacyjnej Produkt Lokalny z Małopolski. Pierwszymi wyróżnionymi producentami są: Bonifraterska Fundacja Dobroczynna – Zakład Aktywności Zawodowej, Tłocznia Owoców Pawłowski, Gospodarstwo Pasiecznie „Prosto z Pasieki” Janusza Noszkiewicza, Produkcja i Sprzedaż Warzyw Jarosława Latały, Zakwas Mąka Woda Anny Woźniak oraz  Przetwórnia mięsno – wędliniarska Bekonik.

Komentarz redakcyjny:

Produkt Lokalny z Małopolski to bardzo ciekawa i jedna z pierwszych tego typu inicjatyw w Polsce. Podobne inicjatywy działają naw Zachodniej Europie, powoli pojawiają się także w Polsce. W dobie rosnącego zainteresowania turystyką kulinarną idzie to w parze z zainteresowaniami konsumentów, ale też podróżnych odwiedzających dany region i poszukujących unikalnych pamiątek niekoniecznie z wszechobecną informacją „Made In China”. Na łamach Biokuriera będziemy regularnie informować o tego typu działaniach. Już teraz polecamy przykład Dolnośląskich Smaków. (kp)

źródło: Fundacja Partnerstwo Dla Środowiska