Październik miesiącem zagrodowych serów…w Niemczech, Holandii i Irlandii

Liczne imprezy i akcje promujące gospodarskie sery przeprowadzone zostaną w  Niemczech, Holandii i Irlandii. Wrzesień ogłoszono miesiącem zagrodowych serów.

Pomysł realizowany jest przy wsparciu ze środków unijnych w ramach projektu „Discover Farm Cheese” (Odkryj gospodarski ser). W przedsięwzięciu udział biorą organizacje zrzeszające serowarów zagrodowych w Holandii, Irlandii i Niemczech.

Każdy z krajów stworzył własną stronę internetową, na którą wejść można za pośrednictwem www.discoverfarmcheese.eu

W ramach projektu prowadzone są działania informacyjne w internecie, organizowane są wizyty gospodarskie, akcja październik –  miesiącem sera, degustacje w sklepach, kampania PR w mediach tradycyjnych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Październik miesiącem zagrodowych serów

W Niemczech najważniejszym wydarzeniem będzie „Serowy Rynek” (Kasemarkt) w Nieheim. Impreza zaplanowana jest na 6-7 października 2014, będzie to już jej 9. edycja. Co roku spośród wszystkich serów prezentowanych na tym wydarzeniu wybierane są 3 najlepsze.

Więcej szczegółów w języku niemieckim:  http://www.hofkaese.de/neuigkeiten/details/4674

Po raz drugi akcja „serowego miesiąca” przeprowadzona będzie w Irlandii. Poprzednia spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem. W ramach „Miesiąca sera” na Zielonej Wyspie można odwiedzić gospodarstwa albo brać udział w pokazach kulinarnych i degustacjach przygotowanych specjalnie na tą okazję.

Szczegóły tutaj: http://www.discoverfarmhousecheese.ie/month-of-cheese/

Podobne działania przeprowadzone zostaną w Holandii http://www.boerderijzuivel.nl/boeren/oktober-boerenkaasmaand/

Niemcy stworzyli mapę gospodarskich serowni i mleczarni

Bardzo okazale prezentuje się niemiecka podstrona projektu. Nasi zachodni sąsiedzi stworzyli mapę gospodarskich serowni (większość posiada certyfikat ekologiczny). Stworzona została przy użyciu prostego mechanizmu udostępnionego przez Google, ale prezentuje się okazale.

Zobaczyć ją można pod tym linkiem: http://www.hofkaese.de/hofkaesereien

W Niemczech stworzono także specjalne loga, którymi wyróżnić mogą się zagrodowe serownie i mleczarnie.

Zagrodowe sery w Polsce

W Polsce sery wytwarzane na niewielką w serowniach znajdujących się w gospodarstwach zyskują coraz więcej zwolenników. Przybywa także samych serowarów.

Zagrodowe sery (nazwę tą spopularyzował Gieno Mientkiewicz, twórca programu telewizyjnego „Przez Dziurkę Od Sera” emitowanego przez kuchnia.tv) pojawiają się w eko sklepach i delikatesach. Po nabiał prosto z gospodarstw coraz częściej sięgają także restauratorzy i hotelarze. Na rynku działa również kilka firm wyspecjalizowanych tylko i wyłącznie w sprzedaży serów. Doczekaliśmy się dwóch Festiwali (Czas na ser w Lidzbarku Warmińskim i Czas Dobrego Sera w Sandomierz), powstały zrzeszające serowarów stowarzyszenia.

Może i nad Wisłą idea „Miesiąca Serów Zagrodowych” trafiłaby na podatny grunt?

Przeczytaj także:

Farma Pod Świerkami – tu eko nabiał wytwarza się z pasją!

Sprawdzamy jak powstaje eko nabiał z Grabowa

Karol Przybylak

źródło grafik: discoverfarmcheese.eu, hofkaese.de

Brak postów do wyświetlenia