Niemcy chcą, aby 20% gruntów rolnych stanowiły gospodarstwa ekologiczne

 

20% gruntów rolnych objętych certyfikacją ekologiczną to jeden z głównych celów niemieckiej „Strategii dla rolnictwa ekologicznego w przyszłości”. Dokument opublikowany zostanie w trakcie Targów BioFach 2017. Niemcy będą tam prezentowane jako kraj roku.

Podczas największych światowych targów żywności ekologicznej, które odbywają się w Norymberdze (15-18.02.2017), gospodarze zaprezentują firmy (spośród, których wiele to pionierzy w dziedzinie ekologicznej żywności) a także zaplecze biznesowe w postaci organizacji pozarządowych i agencji rządowych.

Największy europejski rynek żywności BIO

Niemcy to największy europejski rynek żywności ekologicznej a także jeden z czołowych rynków na świecie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Analizy jednostki badawczej Biomarkt wskazują, że w 2015 roku obroty na tym rynku sięgnęły 8,6 miliarda EURO. -Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani żywnością ekologiczną, zwłaszcza tą produkowaną lokalnie, ponieważ nastawienie na zdrowie oraz ochronę środowiska i zwierząt staje się dla nich coraz ważniejsze – podsumowuje Felix Prinx zu Löwenstein, prezes Federacji Przedsiębiorców Ekologicznych (BÖLW), która jest największą tego typu organizacją parasolową w Niemczech.

Popyt na żywność ekologiczną w Niemczech rośnie znacznie szybciej niż zwiększa się powierzchnia gospodarstw z certyfikatem BIO.

Zrzeszeni i dynamiczni

Aktualnie w kraju naszych sąsiadów 1,1 mln ha objętych jest certyfikacją ekologiczną (to 6,5% wszystkich gruntów rolnych), w 2005 roku ta liczba wynosiła 807 406 ha. Działa tutaj 24 700 gospodarstw (co ważne, połowa z nich należy do którejś z organizacji zrzeszających rolników lub przetwórców ekologicznych).

Charakterystycznym dla terenu Niemiec znaczkiem Bio-Siegel (który jest równoznaczny z logo eko liścia) posługuje się obecnie blisko 5000 podmiotów a w ich ofercie znaleźć można prawie 80 000 produktów.

Niemieckie produkty ekologiczne mają duży udział także na półkach polskich sklepów z żywnością EKO. Nasi rolnicy są natomiast bardzo często dostawcami surowców w jakości BIO do tamtejszych przetwórni. Warto jednak zauważyć, że nielicznym przetwórcom udaje się także zaistnieć w niemieckich ekodelikatesach z produktami przetworzonymi, co jeszcze kilka lat temu nie miało miejsca.

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia