Nauka tradycyjnego wypieku pieczywa ze zbóż EKO – nowe szkolenie

Sposoby oceny jakości mąki ekologicznej, metody rozpoznawania jakości technologicznej ziarna, metody produkcji kwasów piekarskich oraz tradycyjnego ciasta – to najważniejsze umiejętności, które będą mogli zdobyć uczestniczy nowego szkolenia zaproponowanego przez bydgoski Instytut Sadkiewicza we współpracy ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia.

Wypiek pieczywa eko bez tajemnic

• Towaroznawstwo surowców piekarskich ze zbóż ekologicznych.
• Metody wytwarzania kwasów żytnich fermentacji mlekowej.
• Sposoby interpretacji schematów technologicznych produkcji kwasów oraz wykorzystanie ich do obliczeń ilościowych i kontroli parametrów procesu.
• Przygotowanie surowców.
• Nauka samodzielnego prowadzenia kwasów piekarskich.
• Teoretyczne i praktyczne poznanie metod kontroli parametrów w piekarni EKO podczas procesu wytwarzania kwasów.
• Samodzielne sporządzanie ciast na wytworzonych kwasach oraz wypieki pieczywa ze zbóż ekologicznych.
• Nauka techniki sporządzania kęsów ciast pszennych, żytnich i mieszanych ze zbóż ekologicznych.
• Ocena wyników badania kwasów i ciasta oraz pieczywa w laboratorium.
• Nauka wypieków pieczywa ze zbóż ekologicznych.

Jak informują organizatorzy, szkolenie przeznaczone jest dla:
• młynarzy,
• piekarzy,
• kucharzy,
• nauczycieli,
• studentów,
• osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.

Organizatorzy zachęcają również pozostałe osoby, które samodzielnie na co dzień wypiekają w domowych warunkach tradycyjne pieczywo EKO.

Certyfikat po ukończeniu

Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.

Szkolenie zorganizowane jest wspólnie ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia z mistrzem piekarstwa Czesławem Meus i profesjonalistami z zakresu pobierania próbek, analizy ziarna i metod badawczych oceny jakości ziarna ze zbóż.

Cena i więcej informacji na stronie Instytutu Sadkiewicza