Na półkach ekosklepów przybywa produktów z rokitnika

-tekst sponsorowany-

Soki, przetwory, oleje, owoce suszone oraz herbaty – pod takimi postaciami rokitnik trafia na półki sklepów z żywnością ekologiczną. –Jesteśmy u progu rokitnikowego boomu – uważa Żaneta Jasińska – Krym z firmy Sibeco, która wprowadza na rynek własnej produkcji herbaty „Rokitnik” a także dystrybuuje szereg rokitnikowych produktów jednego z niemieckich producentów.

Zaczyna się trend na rokitnik?

W Skandynawii, Niemczech czy Chinach właściwości rokitnika są znane i szeroko stosowane. W Polsce trend na rokitnik dopiero się zaczyna. Dlatego postanowiliśmy oprócz dystrybucji produktów z rokitnika zająć się promocją samej rośliny jako cudownego daru natury. W tej chwili w naszej ofercie znajduje się 20 produktów. Są to soki, przetwory, oleje, suszone owoce i BIO herbaty. Te ostatnie pod nazwą HERBATY ROKITNIK są naszym dziełem. To dobrane pod kątem zdrowotnym i smakowym mieszanki, dodatkowym ich atutem jest posiadanie certyfikatu BIO.  Reszta naszej oferty to produkty firmy Sandokan, której jesteśmy wyłącznym dystrybutorem na Polskę. To niemiecka, rodzinna firma, która ponad 20 lat temu rozpoczęła produkcję soków stosując owoce rokitnika z własnej 100 hektarowej, ekologicznej uprawy. Byliśmy przy produkcji tych soków, poznaliśmy właścicieli, jesteśmy pod ogromnym wrażeniem troski o środowisko naturalne, o jakość swoich produktów i szacunek dla konsumentów – wyjaśnia Żaneta Jasińska – Krym, która rokitnikiem zainteresowała się już 8 lat temu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 – Wtedy rokitnik w postaci oleju zawitał do naszego domu i po raz pierwszy doświadczyliśmy jego genialnych właściwości regenerujących skórę i leczących wrzody żołądka. Wkrótce nasi znajomi i ich znajomi też zaczęli go stosować. Zauważyliśmy dwie istotne rzeczy. Po pierwsze jeśli ktoś raz spróbował rokitnika, to nie przestawał go stosować. Drugą istotną sprawą był fakt, że na  rynku polskim wybór produktów z rokitnika jest naprawdę ubogi. Większość to produkty zza wschodniej granicy, u nas najwyżej  rozlewane, często bez badań jakościowych, nierzadko rozcieńczane. Nikt nie chce podawać takich rzeczy swoim dzieciom – dodaje Żaneta Jasińska – Krym

Dlaczego rokitnik?

Chociażby dla tego, że jego jagoda zawiera ponad 190 substancji biologicznie czynnych a witaminy C jest w niej nawet 10 razy więcej niż w pomarańczy. Więcej na temat walorów zdrowotnych rokitnika piszemy w artykule: Rokitnik – witaminowa bomba w ogrodzie, kuchni i kosmetyczce

Jak wykorzystywać rokitnik?

Oto 2 sposoby, którymi podzieliła się z nami Żaneta Jasińska – Krym

Rokitnikowe orzeźwienie zamiast porannej kawy
¼ szklanki 100%  soku z rokitnika zmieszać z sokiem jabłkowym i wypić na czczo.

Rokitnikowy napar na odporność
Łyżkę suszonych owoców z rokitnika zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem ok.15 minut. Następnie odcedzić owoce i dosłodzić miodem do smaku. Na zdrowie!

Strona internetowa Sibeco: www.sibeco.pl

Brak postów do wyświetlenia