Marek Sawicki: Powinniśmy postawić na żywność ekologiczną

Polska powinna promować rozwój żywności ekologicznej i ma szansę stać się europejskim liderem w tym zakresie – taki wydźwięk mają wypowiedzi ministra Marka Sawickiego cytowane przez Portal Spożywczy.

Według ministra Sawickiego Polska może wkrótce stać się jednym z głównych dostawców żywności ekologicznej na bogate rynki takie jak kraje zachodniej Europy, ale także rynek rosyjski (co w kontekście ostatnich wydarzeń jest założeniem bardzo optymistycznym – dop. red.).

W rozmowie z Portalem Spożywczym, Marek Sawicki zwrócił również uwagę na to, że eko rolnictwo to znakomita propozycja rozwoju dla niewielkich (10-30ha) gospodarstw, zapowiedział również wsparcie dla grup producenckich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW).

Bardzo interesująco brzmi wypowiedź ministra dotycząca sprzedaży bezpośredniej.  Można ją odbierać jako zapowiedź zmian w tym zakresie bo w świetle obecnego prawa legalna sprzedaż bezpośrednia jest praktycznie niemożliwa – dop. red.).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– W systemie sprzedaży bezpośrednich, przy sprzedaży z dostawą na miejsce, bądź też we własnym sklepie przyzagrodowym, produkt będzie oznaczany numerem, nazwiskiem i imieniem producenta. Wtedy konsument będzie wiedział, że od Józka kupuje się ogórki, od Stefana mleko, a od Kazimierza kiełbasę i tego się bardzo szybko nauczy. Producenci przekonają się, że konsumenta można oszukać tylko raz. Jeśli spróbują to zrobić, to następnym razem już nie sprzedadzą swoich produktów – powiedział minister.

Artykuł w Portalu Spożywczym: http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/marek-sawicki-mamy-szanse-stac-sie-powaznym-producentem-zywnosci-ekologicznej,104961.html

Źródło: Portal Spożywczy

Komentarz redakcyjny:

Wypowiedzi ministra Sawickiego mogą napawać optymizmem, ale w tym miejscu nie pozostaje nam nic innego jak powtórzyć stary truizm, który mówi, że  „po owocach ich poznacie”. Jeżeli za słowami ministra pójdą czyny to przed nami dobre lata dla rolnictwa ekologicznego i żywności BIO. Szczególnie ważne jest to, aby pozwolić nie tylko na rozwój eksportu na zachodnie rynki, ale także budować silny rynek wewnętrzny w oparciu o polskie przetwórstwo.

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia