Komisja Europejska wycofuje licencję dla jednej z międzynarodowych jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym

Międzynarodowa jednostka certyfikująca Control Union została pozbawiona licencji pozwalającej na certyfikowanie żywności ekologicznej pochodzącej z Kazachstanu, Mołdawii, Rosji, Turcji i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

W oświadczeniu wydanym przez Komisję Europejską czytamy, że Control Union Certification:

nie dostarczyło na czas wyczerpujących odpowiedzi na zapytania złożone przez Komisję. Ponadto przyznawane przez Control Union certyfikaty nie pozwalały na śledzenie (traceability) i potwierdzenie statusu ekologicznego tych produktów. Co więcej Control Union przyznawało certyfikaty produktom, które wcześniej zostały uznane za konwencjonalne przez właściwe organy państwowe z powodu pozostałości pestycydów.

Takie działania jednostki certyfikującej mogły ułatwiać działalność ewentualnym oszustom.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak informuje branżowy serwis organic-marketi.info, Control Union w wydanym oświadczeniu stwierdza, że udzieliło Komisji Europejskiej wyjaśnień, ale nie odnosi się do pojawiających się zarzutów.

Jak działa certyfikacja ekologiczna produktów pochodzących spoza państw Unii Europejskiej?

Produkty żywnościowe ekologiczne przywożone do UE z tzw. krajów trzecich są kontrolowane przez uprawnioną jednostkę certyfikującą, której zadaniem jest potwierdzenie ich zgodności z rozporządzeniem unijnym w sprawie produktów ekologicznych. Taka jednostka musi posiadać licencję Komisji Europejskiej. Obecnie na rynku działa 57 jednostek certyfikujących zatwierdzonych przez komisję. Kilka z nich przyznaje certyfikaty w ponad 100 krajach na całym świecie. Wśród nich jest właśnie Control Union, które mimo cofnięcia licencji w 5 wymienionych krajach, działa nadal w ponad 100 innych.

Komisja Europejska obserwuje pracę jednostek certyfikujących działających w krajach trzecich i  – jeśli podjęła decyzję o cofnięciu upoważnienia  – musiała mieć ku temu poważne powody. Wskazała je w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2019/446 z dnia 19 marca 2019 r. W systemie kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym, tak jak w całym otaczającym nas świecie  – zdarzają się zarówno świadome naruszenia prawa i niezamierzone błędy, na które trzeba reagować. Jeśli Komisja stwierdziła nieprawidłowości w przypadkach produktów z Kazachstanu, Mołdawii, Rosji, Turcji i Zjednoczonych Emiratów Arabskich, które zostały certyfikowane jako ekologiczne przez jednostkę Control Union Certification, podjęła taką decyzję w interesie konsumentów. W dniu 10 stycznia 2019 r. Komisja Europejska podjęła podobne decyzje w przypadku innych jednostek certyfikujących: litewska jednostka Ekoagros ma zawieszone uprawnienia do kontroli na Ukrainie, a boliwijska jednostka Bolicert ma cofnięte upoważnienie

– komentuje sprawę Dorota Metera, prezes polskiej jednostki certyfikującej Bioekspert.

Zdaniem Doroty Metery, zamieszanie związane z Control Union Certification nie powinno mieć wpływu polski rynek żywności ekologicznej, aczkolwiek producenci powinni sprawdzić, czy mają w swoich magazynach produkty z krajów trzecich certyfikowane przez Control Union Certification i upewnić się, co do ich jakości i kraju pochodzenia.

Od dnia wycofania upoważnienia nie będzie już można przywozić do UE produktów certyfikowanych przez CUC

– dodaje ekspertka.

Turcja i Zjednoczone Emiraty Arabskie są ważnymi tzw. „hubami” dla surowców ekologicznych importowanych do Europy.

Brak postów do wyświetlenia