Kiełki z ekologicznego gospodarstwa przyczyną epidemii EHEC

Zgodnie z informacjami, które obiegły media w weekend – kiełki z ekologicznego gospodarstwa w Bienenbüttel (Dolna Saksonia, Niemcy) są przyczyną epidemii EHEC.
Niemieckie instytucje, na podstawie wywiadów z kucharzami i klientami, analiz, przeglądu faktur i  stopniowo zawężały liczbę podejrzanych podmiotów. Ostatecznie ustalone zostało powiązanie pomiędzy gospodarstwem (certyfikowanym przez Naturland) a miejscami, w których rozprzestrzeniała się bakteria. Gospodarstwo jest zamknięte, a jego produkty wycofano z rynku.

 

W międzyczasie znaleziono także paczkę kiełków w śmietniku jednej z rodzin, które dotknęła epidemia. Znaleziono w niej szkodliwy patogen.

 

Naukowcy będą badać jeszcze, jak doszło do tego, że zmutowana bakteria znalazła się w kiełkach. Wymienia się już kilka potencjalnych przyczyn, ale nie chcemy ich podawać zanim nie zostaną potwierdzone, aby uniknąć zamieszania informacyjnego, podobnego, do tego które otaczało nas w ostatnich tygodniach.

 

Jednocześnie, powtarzając kluczowe kwestie z oświadczeń urzędników unijnych oraz IFOAM, przypominamy, że problem epidemii EHEC nie jest problemem filozofii żadnego specyficznego systemu produkcji, co nie zmienia faktu, że niezbędne jest odnalezienie przyczyny tej strasznej epidemii.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj oświadczenie IFOAM

Brak postów do wyświetlenia