Jak powstała Primavika? Szczypta historii

 

-tekst sponsorowany-

Już w pierwszej połowie lat siedemdziesiątych, kiedy w Polsce jeszcze nie wiele wiedziano na temat wegetariańskiego sposobu odżywiania, Paweł Skrzypczak, obecny prezes firmy „Primavika”, zainteresował się wegetarianizmem i postanowił przejść na tego typu odżywianie. Nie było mu łatwo, ubogie menu w postaci kanapek z białym i żółtym serem na przemian, dżem i jajka, wcale nie wpłynęły na poprawę jego zdrowia i samopoczucia. Zainteresowany tematyką zdrowego stylu życia i odżywiania, pogłębiał swoją wiedzę. Wraz z założycielami firmy „Primavika” od połowy lat osiemdziesiątych współorganizował programy edukacyjne np.: – szkoły zdrowego gotowania, podczas których przekazywano innym wiedzę na temat wyboru właściwego pożywienia i sposobów jego przygotowania.

Główny udziałowiec firmy Roman Skrzypczak, jako jeden z pierwszych w Polsce, w roku 1991 uruchomił w Poznaniu hurtownię „Zdrowej Żywności”, z produktami dla: wegetarian, wegan, diabetyków, alergików, bezglutenowców. Zapotrzebowanie hurtowni na wegetariańskie dania obiadowe, pasty i pasztety było ogromne, dlatego Paweł Skrzypczak wraz z ojcem Jerzym, braćmi Romanem i Markiem oraz kolegą Krzysztofem, planowali uruchomienie produkcji żywności wegetariańskiej. W 1998 roku nadarzyła się okazja zakupu zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego, co pozwoliło zrealizować marzenia rodziny Skrzypczaków i uruchomić produkcję „Zdrowej Żywności”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Promować zdrowy styl życia i odżywiania, produkować wyroby wegetariańskie, bez cholesterolu, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, wolnych od GMO, a także bez glutaminianu sodu. Celem Firmy Primavika jest stosowanie surowców z rodzimych i sprawdzonych źródeł, a także niemodyfikowanych genetycznie. Każdy z produktów otoczony jest wyjątkową troską. Wytwarzając tradycyjnie, pracownicy Firmy dbają o każdy szczegół w procesie produkcji. Żywność umieszczana jest w szklanych opakowaniach, ponieważ są one najbezpieczniejsze dla surowca i mają pozytywny wpływ na środowisko.

Produkcja została rozpoczęta od linii dań obiadowych. Korzystając z domowych przepisów na fasolki w pomidorach, lecza i gulasze, powstały pierwsze dania wegetariańskie. Rok później wprowadzona została produkcja pasztetów do smarowania pieczywa głównie na bazie soi i cieciorki. W tym samym roku rozpoczęto również produkcję masła orzechowego, za które to w 2005 roku, zostaliśmy laureatem III Konsumenckiego Konkursu Jakości Produktów „NAJLEPSZE W POLSCE” – „THE BEST IN POLAND” uzyskując certyfikat za produkt: MASŁO ORZECHOWE. W 2004 roku rozpoczęta została produkcja produktów Ekologicznych z certyfikatem Bioekspert.

Naturalne produkty i naturalne środowisko, to dla Firmy Primavika kompozycja idealna, dlatego też lokalizację zakładu produkcyjnego mieści się właśnie w gminie Sieraków, która o przyrodzie ma dużo do powiedzenia. Obecnie produkowane są w nim aromatyczne dania obiadowe, smakowite pasztety w rozmaitych kompozycjach smakowych, hummusy, paprykarze wegetariańskie, a także deserki owocowe z ziarnami zbóż. Na szczególną uwagę zasługuje rozmaita linia maseł orzechowych, w której znajduję się m.in. wyjątkowe masło z nerkowców, masło migdałowe, sezamowe i tahini. Masła swym smakiem wzbogacą niejedną potrawę.

Primavika realizuję również ekologiczną, certyfikowaną produkcję pod marką Primaeco , która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, musztardy oraz ketchupy. Gamę produktów BIO wzbogaciły ostatnim czasem ekologiczne buraczki, dostępne w dwóch wariantach – zasmażane z cebulką „Smaczki” lub gęsto tarte „Pychotki” czy też hummusy ekologiczne.
Wysokiej jakości produkty marki Primavika i Primaeco, zostały starannie opracowane i przygotowane, a gama produktów bez przerwy powiększa się, by wzbogacać codzienne posiłki całej rodziny.

Dowiedz się więcej na: www.primavika.pl

Brak postów do wyświetlenia