Holandia. Żywność BIO coraz popularniejsza w supermarketach

Sprzedaż żywności ekologicznej w Holandi w pierwszej połowie 2011 roku była o 29% większa niż w porównywalnym okresie w 2010 roku – donosi organizacja ekologiczna Bionext.

Eksperci z Bionext szacują wielkość sprzedaży żywności bio w holenderskich sieciach detalicznych na 195 milionów Euo (ponad 850 mln złotych).

Największe przyrosty sprzedaży odnotowali producenci ekologicznego nabiału (44%), mięsa (40%) i jaj (35%). Sprzedaż ekologicznych owoców i warzyw wzrosła o 26%.

Szukasz informacji o rynku ekologicznym? Sprawdzaj dział BIO HANDEL na Biokurierze.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
źródło: oneco.biofach.com


Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia