Ekologiczny sok z jagody kamczackiej od polskiego producenta nagrodzony na BioFachu

Przyznawana co roku w trakcie Targów BioFach nagroda za najlepszą nowość w kategorii napoje trafiła do polskiego producenta. Jury oraz odwiedzający targi docenili ekologiczny sok z jagody kamczackiej (biohaskap). 

Nasza przygoda z jagodą kamczacką (haskapem) rozpoczęła się w 2014 roku. Porzuciliśmy pracę w korporacjach, kupiliśmy ziemię i założyliśmy sad. Przygotowania trwały 2 lata. Wybieraliśmy właściwe miejsce, odmiany, sposób sadzenia, metodę uprawy. Uprawę prowadzimy ekologicznie. Jagoda kamczacka dopiero niedawno została dopuszczona jako produkt spożywczy w Unii Europejskiej. Bardzo na to czekaliśmy i cieszymy się, że możemy już działać. Nastawiamy się przede wszystkim na eksport

– mówił nam Marcin Jaszyk z Nutracevit krótko po otrzymaniu wyróżnienia.

Jak powstaje ekologiczny sok z jagody kamczackiej (biohaskap)?

Sok z jagody kamczackiej bio tłoczony jest bezpośrednio z owoców a następnie pasteryzowany. Ma lekko słodkawy smak. Wkrótce napiszemy więcej na temat jego właściwości odżywczych.

Biofach 2019

Krótka relacja z targów BIOFACH 2019

Opublikowany przez biokurier Poniedziałek, 18 lutego 2019

Prowadzona przez Nutracevit plantacja jagody kamczackiej znajduje się w Polsce.

Targi BioFach…

Targi BioFach odbyły się w dniach 13-16 lutego 2019 w Norymberdze. Co roku wystawcy prezentują nowości, wśród których jury oraz uczestnicy targów wybierają te najlepsze.

Targi BioFach to najważniejsze wydarzenie w branży żywności ekologicznej i kosmetyków naturalnych.