Ekologiczne warzywa ze wsparciem. O projekcie Demokratyzacja BIO

Pomoc finansowa, doradztwo i szkolenia dla rolników ekologicznych specjalizujących się w uprawie ekologicznych warzyw. Rusza projekt Demokratyzacja BIO.

 Projekt oferuje pomoc finansową, doradztwo i szkolenia mające na celu wspierać rozwój towarowej produkcji warzyw ekologicznych, pod względem zwiększenia wydajności, poszerzenia asortymentu i poprawy jakości

tłumaczy Sonia Priwieziencew, prezes Fundacji Agrinatura, która realizuje projekt.

Celem projektu jest zwiększenie oferty handlowej warzyw ekologicznych dla konsumentów oraz wypromowanie dobrych przykładów mogących stanowić wzór i inspirację dla innych rolników planujących towarową produkcję warzyw ekologicznych.

Zainteresowanych rolników ekologicznych zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym opisem warunków udziału i jak najszybszego przesłania dokładnie wypełnionego formularza rekrutacyjnego

mówi Sonia Priwieziencew.

Oferowane uczestnikom projektu  wsparcie będzie obejmować między innymi :

  • Doradztwo ekspertów  rolnictwa ekologicznego oraz przygotowanie planu inwestycyjnego, który pozwoli na rozwój produkcji warzywniczej w gospodarstwie.
  • Dofinansowanie inwestycji w produkcję warzyw do kwoty 3750 euro.
  • Szkolenia dopasowane do potrzeb uczestników obejmujące ć takie zagadnienia jak: wymagania klimatyczne i glebowe różnych gatunków i odmian warzyw, agrotechnika, nawożenie i ochrona roślin, dobór odmian, zbiór, przechowywanie oraz przygotowanie do sprzedaży itp..
  • Wymianę doświadczeń i wzajemne wsparcie w grupie 20 rolników ekologicznych z całej Polski.
  • Popularyzację gospodarstw uczestniczących w projekcie i ich produktów poprzez działania promocyjne

20 gospodarstw ekologicznych otrzyma wsparcie

Do udziału wybranych zostanie 20 gospodarstw z całego kraju. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 września 2018 r.

Więcej informacji i formularze zgłoszeniowe

Szczegółowe informacje oraz formularze rejestracyjne dostępne są na stronie www.agrinatura.pl

Projekt „Demokratyzacja BIO” finansowany jest z grantu Fundacji Carrefour