Ekologiczne płatki śniadaniowe wolne od pestycydów. Badanie FoodRentgen

W ramach akcji FoodRentgen zidentyfikowano 197 rodzajów płatków śniadaniowych dostępnych w polskich sklepach. Po analizie składu, 26 skierowano do badań laboratoryjnych na obecność pozostałości pestycydów. Przebadane produkty z certyfikatem ekologicznym były od nich wolne, ale zastrzeżenia ekspertów wzbudzał skład niektórych z nich. Problemem jest nadmiar substancji słodzących.


Food Rentgen. Jak to działa?

Do analizy wybraliśmy 15 płatków śniadaniowych z certyfikatem ekologicznym. 8 z nich skierowaliśmy do badań laboratoryjnych. Żaden z przebadanych produktów z certyfikatem ekologicznym nie zawierał pozostałości pestycydów. Zdecydowanie widać różnicę między produktami ekologicznymi, a konwencjonalnymi, aczkolwiek w gronie 10 produktów wolnych od pozostałości pestycydów, znalazły się także dwa rodzaje płatków konwencjonalnych. Pozostałe, przebadane płatki miały od 3, aż do 12 pestycydów w swoim składzie. W produktach typu płatki ciężko mówić o przekroczeniach, jako że nie ma wyznaczonych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP) dla produktu tak złożonego, jak płatki. Są natomiast wyznaczone NDP dla poszczególnych składników produktu. By sprawdzić, czy występują przekroczenia wymagana jest dodatkowa analiza. W paru przypadkach mieliśmy zastrzeżenia, o czym poinformowaliśmy producentów, wskazując im potrzebę dodatkowych analiz. Jeden producent podążył za naszą sugestią, reszta zignorowała nasze ostrzeżenia. Pragniemy jednak podkreślić, że naszym celem nie było szukanie przekroczeń, ale znalezienie najlepszych produktów na rynku

– mówi Marcin Galicki.

-- reklama --
Interreg ogłoszenie | Biokurier

Pestycydy w żywności

Jaki jest problem z pestycydami w żywności? Specjalnie dla Was wyjaśnia dr Artur Miszczak z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach Instytut Ogrodnictwa W dużym skrócie ostatnie słowa doktora to: „NIE WIEMY CO JEMY". Dlaczego tak jest? Mamy nadzieję, że materiał przybliży Wam ten temat i odpowie na pytania, które licznie nam zadajecie po publikacji raportu płatków śniadaniowych. #szamaj #szamajzdrowe #foodrentgen #głódwiedzy

Opublikowany przez Szamaj na 26 listopada 2017

„Wolność” od pestycydów to nie wszystko. Płatki śniadaniowe są często przesłodzone…

Wiele zastrzeżeń autorów raportu wzbudziły składy płatków śniadaniowych. Dotyczyły one zarówno produktów konwencjonalnych, jak i niektórych ekologicznych.

Chodzi przede wszystkim o zawartość cukru i substancji słodzących. W trakcie analizy na pierwszym etapie odrzuciliśmy ¾ produktów tylko na podstawie informacji zawartej na etykiecie. Pod tym względem i tak byliśmy mocno liberalni, bo tylko 15% wszystkich produktów nie zawierało w składzie dodatków substancji słodzących

– mówi Marcin Galicki.

84% z przeanalizowanych produktów była dosłodzona różnymi substancjami słodzącymi, z czego połowa zawierała 3 i więcej substancji słodzących. Rekordziści używali aż siedem (!) różnych substancji słodzących. W sumie w analizowanych płatkach zidentyfikowano 15 różnych substancji słodzących, z czego najpowszechniejszym jest nadal cukier, prawie wszystkie dosładzane płatki wykazywały go w swoim składzie.

O raporcie FoodRentgen „Prześwietlamy płatki śniadaniowe”

Raport FoodRentgen i został sfinansowany ze środków własnych. Twórcy planują stworzenie kolejnych analiz – ich sfinansowanie ma umożliwić sprzedaż raportu dotyczącego płatków śniadaniowych. Można go kupić na stronie: www.foodrentgen.eu/raport-platki

-- reklama --