BioFach: Eko małże, łososie i irlandzki eko rynek

Działająca w irlandzkiej miejscowości Mayo  firma Emerald Mussels zaprezentowała w trakcie Targów BioFach 2013 ekologiczne małże. To pierwszy tego typu produkt na europejskim rynku. Irlandczycy oferowali także ekologicznego łososia.

Pojawianie się tego typu nowości umożliwiło wdrożenie regulacji dotyczących ekologicznej akwakultury (polecamy artykuł: Czy już czas na eko rybę? na ten temat).

Emerald Mussels to niewielka firma, zatrudniająca 10 pracowników. Działa od 2001 roku i nastawiona jest przede wszystkim na eksport produktów akwakultury. Co ciekawe, produkcją eko małży pozyskiwanych w Morzu Bałtyckim, zainteresowani są również Niemcy. Pisaliśmy o tym w artykule: Niemcy. Małże BIO z Bałtyku już wkrótce…

O udziale Irlandczyków w tej imprezie Eileen Bentley z koordynującej działania irlandzkich wystawców firmy Bord Bia powiedziała serwisowi oneco.biofach.com:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 ” Te targi to dla firm szansa na utrzymanie i rozwój biznesu, uzyskanie informacji i nowych produktach, pozyskanie wiedzy o różnych rynkach i ogólne poszerzenie wiedzy”. Dodała też, “Obsługa rynków zagranicznych to jednocześnie wyzwanie i szansa dla wielu irlandzkich dostawców. Bord Bia na bieżąco współpracuje z firmami z branży spożywczej identyfikując potencjalnych, nowych klientów w badaniach rynku i potrzeb klienta, a także dzielenie się wiedzą o nim poprzez międzynarodową sieć biur Bord Bia”

W trakcie targów Bio Fach 2013, na jednym  z irlandzkich stoisk oferowany był ekologiczny łosoś

 

Rynek żywności ekologicznej w Irandii

Zgodnie z oceną  Bord Bia irlandzki rynek produktów ekologicznych był wyceniany na 100 milionów euro w 2012. Ogólnie można mówić o kolejnym roku spadków, jednak jogurty, świeże mięso, warzywa i ciastka zyskując udział w rynku zanotowały wzrost w porównaniu do 2011 roku. Ekologiczne warzywa i jogurty to najpowszechniej kupowane produkty ekologiczne w Irlandii.  Klienci kupują żywność ekologiczną przeciętnie raz na dwa tygodnie, a 91% irlandzkiej populacji nabyło już kiedyś produkt organiczny.

W Irlandii jest1,692  producentów zarejestrowanych jako ekologiczni, działają oni na 52,390 hektarach wytwarzając mięso, owoce morza, owoce, warzywa, jajka, zboża, nasiona, produkty mleczne i oleje spożywcze. Istnieją dla nich dwie główne drogi dotarcia do rynku, 85% dostarcza do supermarketów, pozostałe 15% sprzedaje bezpośrednio.

W Irlandii żywnosć ekologiczna „wychodzi” poza wyspecjalizowane sklepy i co raz więcej jej w trzech największych sieciach: Tesco, Dunnes Stores i SuperValu.

BioFach to targi oceniane jako najważniejsze wydarzenie na międzynarodowym rynku żywności ekologicznej. W 2012 roku przyciągnęły aż 40 tysięcy gości, handlowców europejskich i z całego świata, z ponad 130 krajów. Wystawiających było 2,420.

Biokurier o BioFach 2013.

źródło: oneco.biofach.com

Brak postów do wyświetlenia