Bezpieczna żywność dla dzieci czyli? Nowy raport dostępny

W Polsce opublikowano niedawno raport pt. „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Jest to kompendium wiedzy na temat niebezpieczeństw, jakie niesie za sobą zanieczyszczenie żywności substancjami tj.: pestycydymetale ciężkiedodatki do żywności (konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki).

Przez pierwsze 1000 dni życia dziecka (od chwili poczęcia do ukończenia 3. roku życia) układ pokarmowy malucha intensywnie się rozwija. Nie wszystkie narządy są już w pełni rozwinięte, a ich funkcje w pełni spełnianie. Dojrzewa również układ odpornościowy i układ detoksykacyjny, stąd walka ze szkodliwymi substancjami jest dla młodego organizmu bardzo trudna. A tych wiele znajduje się w żywności – pozostałości środków ochrony roślin, mikotoksyny, metale, azotany czy niektóre dodatki do żywności bardzo niekorzystnie działają na rozwój dziecka. – Organizm dziecka stale się rozwija, zarówno pod względem fizycznym, jak i dojrzewania procesów metabolicznych i ośrodkowego układu nerwowego. Istnieją tzw. krytyczne okresy rozwoju, gdy działanie czynnika szkodliwego, ale również korzystne działania czynników zewnętrznych mogą mieć odległe konsekwencje zdrowotneten proces nazywamy programowaniem metabolicznym. Zrekompensowanie zmian, które dokonują się w krytycznych okresach rozwoju nie jest w pełni możliwe, jak u człowieka dorosłego. Przykładem programowania metabolicznego jest wzrost ryzyka otyłości związany z wyższym spożyciem białka w okresie niemowlęcym – mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania w Instytucie “Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Żywienie dzieci a choroby cywilizacyjne

Naukowcy od lat pochylali się również nad czynnikami ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Badacze są zgodni, że jakość żywienia człowieka w okresie prenatalnym i we wczesnym dzieciństwie ma kluczowy wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych w przyszłości. To obecnie jeden z najważniejszych problemów, z jakim przychodzi się zmierzyć lekarzom. Już co czwarty Polak choruje na choroby XXI wieku, które nie tylko w znaczący sposób obniżają jakość życia pacjenta, ale również obciążają system opieki zdrowia i budżet państwa. Cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, astma, nowotwory, miażdżyca – to tylko niektóre ze schorzeń, których można uniknąć, jeśli od najmłodszych lat będzie się kształtowało odpowiedni sposób żywienia. Duża odpowiedzialność w tym zakresie spoczywa na rodzicach, którzy w sposób świadomy powinni komponować codzienne menu dziecka. Ogromne znaczenie ma tu również karmienie piersią.

Karmienie piersią a zdrowie publiczne

Mleko matki jest bogate w wiele witamin i składników odżywczych. Udowodniono ponadto, że w znaczny sposób zmniejsza ryzyko otyłości (o 15-30% w porównaniu z osobami, które nie były karmione piersią).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Amerykańska Akademia Pediatrii w wydanym przez siebie oświadczeniu wskazuje, że karmienie piersią powinno być rozpatrywane jako sprawa zdrowia publicznego, i zachęca by przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka karmić wyłącznie piersią i kontynuować ten sposób żywienia przez co najmniej rok od wprowadzenia do diety malucha pokarmów stałych.

Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci

W Polsce opublikowano niedawno raport pt. „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Jest to kompendium wiedzy na temat niebezpieczeństw, jakie niesie za sobą zanieczyszczenie żywności substancjami tj.: pestycydy, metale ciężkie, dodatki do żywności (konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki). Jak zatem dbać o zdrowy, odpowiednio zbilansowany, a przede wszystkim bezpieczny sposób żywienia naszych dzieci? – Wprowadzając do diety niemowląt i małych dzieci nowe produkty, należy wybierać żywność przeznaczoną dla tych grup wiekowych. Jeśli wprowadzamy do diety dzieci starszych produkty powszechnego spożycia, zwracajmy uwagę, aby nie zawierały zbyt dużo soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i dozwolonych substancji dodatkowych. Nie podawajmy słodkich, kolorowych napojów. Unikajmy produktów, w których są częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, które mogą zawierać izomery trans kwasów tłuszczowych. Czytajmy etykiety – mówi dr n. farm. Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

By rodzice mieli pewność, że wybrany przez nich produkt dla niemowląt i małych dzieci jest bezpieczny, najlepiej sprawdzić na etykiecie wskazania wiekowe. – W celu zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa żywności, zostały opracowane przepisy prawne określające maksymalne dopuszczalne poziomy w żywności zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych – wskazuje dr n. farm. Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia.

Menu bezpieczne i zdrowe dla dziecka

Za bezpieczną dla dzieci można zatem uznać żywność, która należy do kategorii produktów szczególnego przeznaczenia żywieniowego. Ich produkcja przebiega pod ścisłym nadzorem, a surowce z których wyprodukowano produkt pochodzą z bezpiecznego źródła.

Obiadki, deserki czy napoje dla dzieci oznaczone są najczęściej wskazaniem wieku, np. po. 6., po 9., po 12. miesiącu życia. Warto się tym kierować przy ich wyborze. Dobrze jest również zwrócić uwagę na umieszczone na etykiecie certyfikaty. Obok produktów konwencjonalnych, produkowanych przez znane na świecie marki, dostępne są również ekologiczne serie produktów dla dzieci. Można je kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, jak również w wybranych sieciach marketów.

Poleca się również samodzielne komponowanie i przygotowywanie posiłków dla dzieci. Należy do tego celu wybierać produkty otrzymane z w pełni zaufanego źródła (najlepiej z gospodarstw ekologicznych).

Żywność dla dzieci musi być pozbawiona zanieczyszczeń, bo tylko w ten sposób nie będzie ona zakłócać prawidłowego rozwoju maluchów. Ich organizmy nie są w stanie bronić się przed substancjami toksycznymi, dlatego też to na rodzicach i opiekunach spoczywa obowiązek prawidłowego żywienia dzieci. Kształtowanie nawyków żywieniowych jest ważne nie tylko z punktu widzenia zdrowia, ale również ogółu społeczeństwa. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, jak również dobre samopoczucie pozwolą na efektywniejsze życie w przyszłości.

Przeczytaj raport w formacie pdf

Oprac. Agnieszka Gotówka, info. prasowe PAP

Brak postów do wyświetlenia