Baton prebiotyczny będzie efektem współpracy Tast z Pomorskim Uniwersytetem Medycznym

Baton prebiotyczny, który zastępuje jeden posiłek i dostarcza błonnik pomocny w regulowaniu pracy jelit, zmniejszaniu stłuszczania wątroby i odchudzaniu – taki produkt ma być efektem współpracy Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego z firmą Tast, która specjalizuje się w produkcji żywności ekologicznej.

Baton prebiotyczny. Receptura,badania, komercjalizacja…

Podpisane przez prof. dr. hab. n. med. Jerzego Samochowca (prorektora ds. nauki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego) i Jana Tabińskiego (właścicela Tast) porozumienie obejmuje opracowanie technologiczne i przygotowanie próbnych serii wyrobów dietetycznych, a także współpracę przy komercjalizacji i wdrażaniu produktów będących rezultatem badań naukowych.

Szukaliśmy do współpracy producenta regionalnego. W wyrobach tego producenta doceniliśmy jakość wyrobów bezglutenowych

mówi prof. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka PUM w wypowiedzi publikowanej na stronie uniwersytetu. Profesor Ewa Stachowska jest znaną specjalistką w zakresie procesów związanych z dostosowaniem żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych.

Oprócz pracy naukowej doradza pacjentom ze schorzeniami takimi jak m.in. zespół jelita drażliwego i choroby zapalne jelita,celiakia, choroba stłuszczeniowa wątroby, alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych,choroby autoimmunologiczne.

To dla nas ciekawe doświadczenie. Mam nadzieję, że korzystając z wiedzy i doświadczenia naukowców uda nam się wytworzyć produkt nie tylko zdrowy, ale też smaczny. Oba te aspekty muszą występować razem. Tylko wtedy gdy konsumenci będą chętnie sięgać po baton prebiotyczny A jego prozdrowotne walory będą miały szansę poprawić im komfort życia

komentuje Jan Tabiński w rozmowie z Biokurierem.

Aktywny udział studentów

W prace przy projektowaniu nowego produktu włączeni zostaną studenci, którzy bęą mogli także odwiedzić zakład produkcyjny Tast. To nie pierwszy przypadek, gdy ten producent aktywnie współpracuje z naukowcami. Kilka lat temu szczeciński zakład brał udział w ogólnoeuropejskim projekcie ECROPOLIS.

Trzymamy kciuki za powodzenie tego projektu i będziemy informować o dalszych postępach.

Tast to firma rodzinna, której początki sięgają 1958 (jedno z pierwszych prywatnych przedsiębiorstw w komunistycznej Polsce). Jan Tabiński kieruje nią od 1983, a od 2001 roku aktywnie działa na rynku żywności ekologicznej.